2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Спаначена каша срещу пролетната умора

Спанакът, тази култура с произход от древна Индия, е полезен за всички органи и системи не само в сурово, но и в преработено състояние. Не случайно той е бил култивиран още в III-IV век. В превод от арабски наименованието му означава „принц на зеленчуците“. В Европа го донасят маврите в Испания, това става в XI век.

Спанакът е отлично средство срещу пролетната умора, дори когато е в ястие. Това се дължи на богатото съдържание на калциеви соли, желязо, цинк, омега-3, селен, белтъци и витамините от група А, С, В1, В2, Е и РР. Роля в повишаването на хемоглобина играят и микроелементите в него, като желязо, кобалт, калций, калий и мед. Те стимулират изграждането на червените кръвни телца.

„Следвай ме“ ви предлага една лесна спаначена каша.

Продукти: спанак замразен от пакет, може и пресен – 400 – 450 г, картофи – 3 средноголеми или 4 малки, кромид лук – 1 глава, масло 20-25 г, прясно мляко – 2 кафени чаши, сметана – 1 кафена чашка (може и гъсто кхисело мляко), черен или бял пипер, смлян – на вкус, сол – на вкус. Картофите служат за сгъстяване. Някои домакини предпочитат да го направят с брашно.

Приготвяне: Картофите се сваряват с лука. Пасират се. В тенджера се разтопява маслото, прибавят се пасираните картофи и лук, както и замразеният спанак. Ако той е пресен, се браншира предварително и се пасира. Към получената каша се прибавя сметаната, млякото черният пипер и солта. Оставя се да ври около 15 минути.

Получената каша се сервира с натрошено сирене или крутони. Скоро от нея в купичката няма да остане нищо.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles