32.8 C
София
петък, юли 19, 2024
spot_img

Спецкомисия в МЗ ще отпуска иновативните лекарства

Здравният министър Кирил Ананиев: Ставам гарант пред българските пациенти

Специализирана комисия към министъра на здравеопазването, в чиито състав ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване, ще разглежда индивидуално случая на всеки пациент, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. Това обясни министър Кирил Ананиев в ефира на „Неделя 150“, БНР. „Гарантирам, че няма да има забавяне в решенията на комисията, лично ще наблюдавам този процес и ще бъда гарант пред българските пациенти“, посочи още здравният министър.

Този режим ще функционира до доказването на терапевтичния ефект от лечението с въпросните медикаменти. Едва след това и след изтичане на временната едногодишна мярка въпросните лекарства ще бъдат реимбурсирани от здравната каса.

При всички случаи лечението на хората ще бъде осигурено, било от бюджета на касата или от този на Министерството на здравеопазването. Министърът уточни, че става въпрос за 32 нови молекули, за които по оценка на български експерти е необходим ресурс от близо 40 млн. лв. За 28 от тях има алтернативно лечение на високо европейско ниво и то е осигурено от НЗОК. Останалите 4 молекули ще бъдат финансирани от МЗ. Кирил Ананиев посочи, че ако при даден пациент терапията с молекула от 28-те не докаже своята ефективност, специализираната комисия ще разглежда и тези случаи.

За пореден път в ефира на Националното радио здравният министър уточни, че не става дума за мораториум, а за временна едногодишна мярка, имаща за цел да стабилизира бюджета на НЗОК през 2018 г.

По повод състоянието на държавните болници Кирил Ананиев съобщи, че идеята не е да бъдат закривани лечебни заведения, а да се преструктурират така, че да работят ефективно. Главната цел е повишаване качеството на лечението, беше категоричен Ананиев. Първата болница, в която започва преструктурирането е МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч.

Министърът заяви, че в петък е провел среща с представители на Националното сдружение на общините и с кметове относно състоянието на общинските лечебни заведения. Постигнато е съгласие по предлаганите от МЗ мерки, част от които са преразглеждане на алгоритмите и клиничните пътеки. Става дума основно за увеличаване цените на пътеките по майчино и детско здравеопазване и на някои от тези, по които работят общинските болници. Консенсус е постигнат и по отношение на необходимите нормативни промени в системата.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles