3.3 C
София
вторник, декември 5, 2023
spot_img

Спряха от продажба опасни автомобилни гуми

Има риск от напукване на протектора, продажбата им е в социалните мрежи

Спрени са от продажба автомобилни гуми Goodyear заради риск от напукване на протектора. Причината е риск от напукване на протектора, съобщи Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.Физически лица продават свои стари гуми в маркетплейсите и социалните мрежи, което крие рискове.

Търсенето се увеличава защото от 15 ноември до 1 март при шофиране в България автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми с протектор над 4 мм, съгласно Закона за движението по пътищата.

 „Хората, с идеята да спестят средства, се изкушават да купят от физически лица в интернет. Трябва обаче да си даваме сметка, че от безопасността зависят не само нашите здраве и живот, но и на околните, които може да се окажат в ситуацията, в която може да се случи някакъв инцидент“, каза тя. И добави – „Когато купуваме гуми от нерегламинтирани търговци, не знаем доколко те отговарят на всички изисквания и колко са употребавани. Това е трудно да се контролира и от институциите в социалните мрежи. Моят съвет е хората да се въздържат от такива покупки.“

Когато даден продукт не съответства на изискванията за безопасност или отделна партида и има риск, институциите или самите производители взимат мерки за преработването или извеждането му от пазара.

Такъв е примерът с изтеглени през миналата седмица автомобилни гуми „Goodyear ULTRAGRIP PERFORMANCE 3“, които са произведени в Германия в периода 03.07.2023-09.07.2023 и са продавани и през интернет. Те могат да бъдат идентифицирани по DOT номер на страничната стена на гумата: 1K51P ML1R 2723. Това става след сигнал от Люксембург.

Идентифицираният проблем е, че производствена вариация може да доведе до напукване на протектора при движение с висока скорост и до частичната му повреда, което да повлияе на стабилността и управлението на превозното средство, увеличавайки риска от злополука. Извършените тестове са установили, че продуктът не отговаря на Регламента за одобрение и надзор на пазара на моторни превозни средства и техните ремаркета, както и на системи, компоненти и отделни технически възли, предназначени за такива превозни средства.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles