21.8 C
София
неделя, юли 21, 2024
spot_img

Сръбският Telegraf: Знамена на Русия върху къщи в България

Нейни граждани с 500 000 имота, общата им стойност се оценява на милиарди, инвестицията за „златният паспорт“ в страната е най-евтин в ЕС

През последните години в Южна България са се заселели множество руснаци, и за това свидетелстваточно големият брой руски знамена, окачени пред закупените от тях имоти, пише сръбското електронно издание Telegraf.

В село Войново Димитър вече е имал възможността да се запознае с руснаците, които са купили имот близо до неговия.

„Купиха си къщи и се преместиха тук. Миролюбиви са, но и любопитни. Изглежда все още изпитват носталгия по родината си. Много от тях са дошли в последно време, на брега повече хора говорят руски, отколкото български“, казва мъжът, който не е изненадан от присъствието им в селото му.

Той наистина не преувеличава. Колкото повече отиваш на изток,  толкова повече се увеличава руското присъствие, отбелязва изданието. Миналата година Генералното консулство на Русия установи, че над 400 000 граждани на страната притежават близо 500 000 имота точно в Източна България. Стойността на имотите, които руснаците са закупили в страната, е 15 милиарда евро.

България е една от страните, които прилагат системата за „златен паспорт“. От 2013 година чужденци, инвестирали минимум един милион лева (500 000 евро) в България , могат да получат разрешение за постоянно пребиваване, след това гражданство, без да преминават през по-сложните етапи на класическата процедура.

Принцпно, за да получи български „златен паспорт“, заинтересованото лице трябва да инвестира в икономиката под формата на недвижими имоти, бизнес или банкови депозити.

„България е привлекателна не само защото „златният паспорт“ се получава срещу малка инвестиция (например в Кипър минималната сума за инвестиция е два милиона евро, а в Малта милион и половина), но и защото руснаците смятат българите за „братя славяни“ и лесно овадяват речта на нашите съседи на юг от Дунава“, обясняват от редакцията.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles