13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Старозагорка празнува рожден ден с драгоценен владишки подарък

На Богоявление митрополит Киприан подстрига 8-годишният й син за иподякон

От: Наташа Войкина, Враца

Снимки: Личен архив

Днес, Ивановден, е най-щастливият рожден ден за старозагорката Диана Николова. Вчера, на Богоявление, сина й- второкласникът от Шесто основно училище  „Св. Никола”  Георги Николов стана най-малкият иподякон  (четец) в Старозагорска  епархия. Тържественият подстриг на 8-годишното момче донесе неописуемо щастие на родителите му – икономистите Диана и Никола. То се е подготвяло близо година за този щастлив  миг. На Рождественския прием за старозагорци кириархът на епархията митрополит Киприян е получил подарък от семейството и нарисуван от Георги негов портрет. Той  е трети подред, но предишните два не са показани от притеснение, че са несполучливи. Тогава дядо Киприян  попитал майката на детето кога да се извърши ритуала и има ли против да е на рождения му ден през месец март.

Отговорът на щастливата родителка  бил : ”Когато Вие прецените, Ваше Високопреосвещенство”. „Владиката определил датата 6 януари,без да знае, че на Ивановден аз  празнувам рождения си ден”, разказа “Следвай ме” Диана Николова. Богоявленското  кръщение на ученика се превърна в медийно  събитие за града и епархията, беше отразено и в национални медии.Така  вече два дни  християнското семейство  празнува сбъднатата мечта на Георги. От вчера той вече няма да е “Гого”, както галено го наричат, а Георги, каквото е името му по кръщание,защото така е редно да се обръща всеки към служителите на Бога, какъвто е най- нисшия сан, наричан свещоносец, четец, иподякон.

Самият Старозагорският митрополит е започнал да посещава храма и да се интересува от християнската вяра на възрастта на Георги. Негов наставник  в родния Казанлък става отец Петко Мотев, който с любов, взискателност и постоянство го катехизира, обучава го в църковното пеене и насочва  към попрището на духовник. Събитието, което затрогна всички, на които това е известно, е  посрещането в Казанлък от страна на вече Архиерейския наместник отец Петко на избрания за негов митрополит Киприан. На някогашния немирен хлапак Огнян клирикът със сигурност е дърпал ушите и  е мъмрил бащински за пакостите, а сега поднесе своята почит и дар.

Уважаваният от старозагорци  владика вероятно си е спомнил детството, когато интересът му към вярата се е срещнал с грижовността на един истински пастир, който му е дал много като пример, подкрепа, знания, опит и  християнска любов, и затова е откликнал на старанието и желанието на осемгодишния ученик. За близо година той сам е направил всичко възможно да научи много за служението в “Светая Светих” – олтара. Неговото постоянство, надежда и усърдие са повлияли на родителите и цялото му семейство да научат нови неща за Православието, да посещават храма и да участват в богослуженията. Вчера щастливата майка написа в профила си във фейсбук, публикувайки снимки от знаменателното събитие:”Незабравим, вълнуващ, емоционален  за семейството ни! Изключителен момент в живота на всеки един от нас, особено за нашия малък син! Чувстваме се щастливи, одухотворени и наистина благословени! Дай, Боже, да бъдем пример и за други семейства! Защото Вярата, Любовта и Добротата са неразделно  и неразривно свързани!”.

Днес рожденничката отново отправи благодарност към Бога за стореното благодеяние и пожела на сина си: ”Бъди здрав и благословен, мило мое момче!”, което е най-голямото щастие за една майка.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles