28.2 C
София
четвъртък, юли 18, 2024
spot_img

Стентовете за инфаркт по НЗОК само от един производител

Стентовете, които се поставят след прекаран инфаркт и се отпускат по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ще бъдат осигурявани само от един изпълнител. Такава идея се обсъжда в Министерда са приложими в останалите страни от Европейския съюз, както и да имат издаден сертификат за качество от производителя“, каза заместник-министърът на здзравеопазването Жени Начева по време на VII Национален конгрес на пациентските организации.

По думите й касата ще договаря отстъпки и глобални бюджети от фармацевтичните фирми за лекарствата, изписвани по протоколи за домашно лечение. Самите медикаменти ще са подбрани по групи заболявания. Договарянето ще е за цени през 2019 година. Същевременно ще се отчита и ефекта от лечението на пациентите.

Предстои и прелицензиране на болниците и останалите лечебни заведения, каквито са бившите диспансери, а също и на лекарите. Това означава, че ако един водещ специалист напусне, въпросното заведение ще бъде прелицензирано, като бъде взето под внимание неговото напускане. И обратното, ще бъде прелицензирано и лечебното заведение, в което той е започнал работа.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles