14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Страната в 4 цветови зони при нова вълна

Едната от тях предвижда тоталено локдаун и доставка на стоки само по домовете

Планът при нова COVID вълна се основава на възможностите за степента на заразяване на населението, като се въвеждат четири зони – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица в 14-дневната заболеваемост на 100 хиляди души, процента на пробите и броя на заетите легла. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров при представянето на Плана за действие при нова вълна от COVID-19.

Министърът обясни, че целта на този план е да няма изненадващи неща, мерките да не са налагат от днес за утре, а да има предвидимост.

„Ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата“, каза министърът на здравеопазването.

Дали вълната ще е в края на лятото, или есента, към днешна дата не може да се прогнозира, допълни той. Кацаров подчерта, че ако имаше такъв изготвен план юни-юли миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания към момента.

Планът се основава на няколко принципа – направени са описание на ситуацията в страната в момента, анализ и оценка на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити и механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект – здравен, икономически и социален. Изготвена е и обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, а именно вълна като тази в края на миналата година и през пролетта на тази, обясни Кацаров.

Планът се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. Разделили сме тези възможности на четири зони – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица в 14-дневната заболеваемост на 100 хиляди души, процента на пробите и броя на заетите легла, посочи здравният министър.

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната като цяло ще бъдат въведени определени ограничения. На базата на тези мерки са разработени планове за работа на Спешна помощ, извънболничната и болничната помощ, за лекарствения прием.

Зонирането и ограничаването на дейностите бяха представени от зам.-министър Александър Златанов. Създадени са четири нива на заболеваемост в страната, определени с цветове. За всяка зона са определени различни мерки.

Зоните се определят на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 е зелена зона, между 100 и 200 души е оранжева зона, от 200 до 500 е червена зона. При над 500 заболели на 100 000 население се въвежда тъмно червена зона. Влияние на зонирането ще оказват и настанените в болница.

Детските градини ще бъдат затваряни в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са ваксинирани и при условие, че целият персонал е ваксиниран.

Предвидено е поетапно разкриване на отделения за лечение на COVID в зависимост от нивото на заболеваемост и ясно е разписано кои болници в съответните области ще поемат болните, обясни заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов. Болниците няма да се пълнят хаотично с болни от COVID-19, а поетапно.

Над 500-600 милиона лева ще струва следваща вълна на коронавируса за страната при най-песимистичния сценарий, посочи още здравният министър Стойчо Кацаров и побърза да допълни, че има само един начин да я спрем – това е, ако хората се ваксинират. Само така ще избегнем разходи, лечение, затваряне на бизнеси и предприятия, коментира той.

126 млн. лв. ще бъдат осигурени от ОП „Региони в растеж“, с които 132 лечебни заведения ще посрещнат евентуалната нова вълна. Болниците ще могат да се преструктурират, да изградят определена инфраструктура или да подобрят съществуващата, да осигурят различна апаратура. В момента болниците подават заявките си, а до края на септември средствата ще започнат да се използват.

Друг източник на средства е държавният бюджет, добави Кацаров, като уточни, че план-сметката за разходите ще бъде направена от Министерството на финансите.

Общо 135 милиона лева ще са необходими до края на година за допълните 1000 лева, които получават медиците на първа линия в борбата с коронавируса, беше съобщено. Промяната, която се прави, е бонусът да получават само тези, които се грижад за болни от коронавирус.

В плана е указано, че в отделните области на страната би могло да се стигне до пълен „локдаун“ според заболеваемостта, като мерките ще се взимат от регионалните здравни инспекции, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, каза Стойчо Кацаров. Тъмночервената зона на практика ще е пълен локдаун, обясни той.

Според представения план се предвижда в червената зона училищата да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина по области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.

Указва се, че обекти със 100% ваксиниран персонал и осигурен вход само за имунизирани може да не спират дейността си, дори ако са разположени в червена зона.

В тъмно червената зона се допуска и налагане на забрана за пътувания. Регионалните здравни инспекции ще имат възможност да въвеждат и локални блокади за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.

Националният план за справяне с пандемията ще бъде предоставен на всички институции, за да могат те да съставят свои стратегии за реакция, в случай че страната ни влезе в съответните цветови зони.

Планът съдържа и финансов разчет какво би струвало на държавата развитието на най-лошия сценарий – подобен на този от края на 2020 г. „При най-песимистичния вариант разходите ще са от около 500-600 млн. лв. Засега има само един начин да предотвратим следваща вълна и това е ваксинацията“, обясни д-р Кацаров. Той добави, че в разгара на епидемията ваксини няма да ни трябват. „Болни не се ваксинират. Ваксините са ни необходими сега – като превенция“, подчерта министърът.

„Такъв план трябваше да е разработен най-късно до средата на 2020 г. Ако това беше факт, броят на жертвите на коронавирусната инфекция щеше да е значително по-малък. Тъй като експертите не могат да бъдат категорични, че страната ни няма да влезе в следваща вълна на пандемията, считаме за изключително важно България да разполага с такъв документ и да е подготвена за посрещане на предизвикателствата. Вълна ще има, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото“, обърна внимание д-р Кацаров.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles