12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Супа от карфиол

Карфиолът има подчертано противовъзпалителни свойства независимо дали той се консумира в сурово състояние или е термично обработен. Този зеленчук е ниско калоричен, богат е на витамините С и К, фолиева киселина и фибри. Това го прави изключително полезено общоукрепващо средство. Същевременно той регулира и дейността на стомашно-чревния тракт. Както зелето и броколите, карфиолът е отлично средство за детоксикация на организма. Препоръчва се на деца с асматични проблеми.

Както вече беше споменато, той запазва полезните си за здравето свойства и след термична обработка.

Супата от карфиол, която „Следвай ме”  ви предлага е не само вкусно блюдо, но и спомагателно целебно средство.

Продукти: карфиол – 1 средно голяма глава, масло – 50 гр, кромид лук – 1 глава, прясно мляко – 250 – 300 млл, картоф – 1 брой (голям), сирене „Ементал” или друго подобно на този вид, може и по-твърд кашкавал – 100 гр,  сметана – 1 супена лъжица, магданоз – половин връзка, черен пипер и сол – на вкус.

Приготвяне: Нарязаният кромид лук се запържва в маслото. Прибавя се начупеният на малки „розички” карфиол, ситно нарязаният картоф, 1-3 супени лъжици вода. Задушава се около 10 минути. Доливат се 300 млл вода или зеленуков бульон. Вари се до омекване на зеленчуците. След това те се изваждат от бульона и се пасират. Връщат се обратно в бульона, като отново се поставят на огъня да заври. Към тази течност се прибавя прясното мляко, солта, черния пипер и 2/3 от ситно нарязаното сирене „Ементал” или кашкавал. След като кипне, се сваля от огъня, добавя се сметаната и магданоза. Супата се поднася гореща, като преди севирането върху всяка порция се настъргва малко количество от сиренето „Ементал” или кашкавал.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles