15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Супа от нахут с лимон за здрави мускули

Леблебията стимулира серотонина – хормонът на щастието

Рубрика: Вкусно по време на пости

Нахуът (леблебия, страгали) е една от най-старите култивирани бобови култури. Той е широко застъпен в индийската кухня и тази на Близкия Изток. Това не е случайно, нито е само зарази вкусовите му качества. В дреността нахутът е смятан за афродизиак. Богат е на въглехидрати. Затова фитнес инструкторите го препоръчват на всичи, които искат да изваят мускули. Една чаена чаша от зрънцата съдържат 45 г бавни въглехидрати и 12 г фибри. В тази култура се съдържа и голямо количество витамин В6, който е важен за повишаване производството на серотонин – хормонът на щастието. В случай че страдате от безсъние, добавете нахутени зърна към супи, салати и основни ястия.

Супа от нахут с лимон

Продукти: нахут – 350 г, кромид лук – 1 глава, олио или зехтин – 150 мл, пшеничено брашно – 2 супени лъжици, магданоз – 1 неголяма връзка, лимон – ½ до 1 лимон, според вкуса, сол –на вкус, млян черен или бял пипер – на вкус.

Приготвяне: Нахутът се накисва  във вода една нощ. Водата трябва да е повече, тъй като той увелчава много обема си.  На сутринта водата се излива, а нахутът се измива няколко пъти под струята на чешмата с хладка вода. Поставя се в сито или гевгир, за да поизсъхне. Лукът се нарязва, растителното масло се налива в тиган с дебело дъно или в тенджера с дебело дъно, в която ще се готви супата. Лукът се запържва до златисто, рибавя се нахутът и се разбърква, пържи се също до златисто, докато започне да изпуска приятен орехов аромат. Маха се от огъня. Ако пърженето е в тиган, съдъжанието се изсипва в тенджерата за варене. Ако сте пържили в тенджерата, в нея се прибавя гореща вода, колкото да покрие два пръста лука и нахута. Похлупва се, огънят се намалява. Вари се час – час и двадесет минути, докато зрънцата омекнат. Когато те са омекнали, се изцежда сокът на ½ -1 лимон, като към него се прибавят с бъркане 2 суп. лъжци брашно. Разбърква се до еднородна маса. Прибавя се в супата. Изгребва се приблизително половината от сварения нахут и се смила в блендера на пюра, връща се в супата. Ври отново 5 минути, добавят се солта и пиперът. Когато тя е готова, се посипва  ситно нарязаният магданоз. Сервира се  половин парченце лимон в края на супената чиния.

 

 

Следвай ме – Гурме

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles