7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

С котешкото мъркане раните зарастват по-бързо

Опитът на поколенията и многобройните изследвания на учените доказват, че котката не само внася уют у дома, но и лекува. С нейното мъркане раните зарастват по-бързо. То е в диапазон 20-30 Hz – най-благотворното колебание на звуковите вълни за човешкия организъм.

Котешкото „предене“, както са го наричали старите хора в България държи в норми кръвното налягане и прогонва стреса.

Домашната писанка буквално оказва емоционална подкрета и психологическа помощ, а когато човек има такъв баланс, под-добре се справя с трудните ситуации.

При галене на козината й в него започва да се произвежда окситоцин – хормонът на привързаността. Благодарение на него ставаме по-спокойни, уверени в утрешния ден и по-щастливи.

Присъствието на котка вкъщи укрепва имунитета. Стопаните й страдат по-рядко от отити, а децата по-рядко пропускат училище заради простуди, тъй като тя засилва имунитета им. Учени от университета в Минесота (САЩ) са установили, че този домашен любимец намалява риска от инфаркт с 40 процента.

Котката запълва дефицита от емоции и общуване, дава възможност човек да прояви най-добрите си качества. Тя влияе благотворно на домашната обстановка и психологическата атмосфера в семейството. Езотериците твърдят, че котката създава особена, здравословна енергия у дома и е способна да лекува мигрена, главоболие и депресии. В Древният Рим на младите семейства са подарявали двойка котки, за да има хармония, здраве и благоденствие в дома им.

Такъв домашен любимец е от голяма полза за изграждане на характера на детето. То обаче трябва да е поне на 5 годинки, тъй като по-малките малчугани ще възприемат животинчето като играчка. Хлапетата, които растат с домашен любимец стават по-отговорни, по-общителни, по-добри и са лоялни към окръжаващите ги. Грижата за питомеца възпитава у тях отговорност, доброта, увереност в себе си. Децата се приобщават към труда и задълженията. Освен това, те се учат на емпатия, съпреживяване, научават се да улавят лесно емоциите на другите хора и да им съчувстват. Вече порастнали, те по-лесно създават отношения с окръжаващите ги хора. Децата, стопани на котка са по-наблюдателни.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles