20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

С мая и йод реколтата от домати скача двойно

Тези съставки са приложими и за пипера, и за краставиците

Дори лятото да е хубаво, с равномерно разпределени топли дни и валежи, има опасност зеленчуците в градината да не дадат очакваното количество рекота. Затова от незапомнени времена хората са посилвали растенията да дадат повече зарзават. Това е ставало с природосъобразни средства, без химия, рискови селекции и генно-модифициране.

„Следвай ме“ ви предлага няколко изпитани екологични начина, с които доматите, пипера и краставицата ще дадат двойна реколна при това с отлично качество.

Екоподсилване с:

Мая

1 кубче

мая се разтварят в 10 литра вода. Прибавя се една чаена лъжичка захар. Изчаква се компонентите да се разтворят, разбъркват се. С тази смес се полива в корените, като за един корен са необходими около 300 млл. Количеството е за 80-85 корена. Количеството важи и за пипера и краставиците.

Йод

В 10 литра вода се накапват 40 капки йод. Разбърква се. Всеки корен домат се полива с две купички, а пипера с по една.

Пепел

В една кофа вода се разтваря една чаша дървесна пепел. Разбърква се. С течността се поливат растенията в корените.

Коприва и кравешки тор

Една трета от кофата се пълни с пресен кравешка тор, добавят се листа от коприва. Допълва се с вода. Кофата се захлупва с капак и се оставя на слънце една седмица. След 7 дни готовата смес се разтваря във вода в съотношение 1: 10. Всяко растение се полива с 0,5 литра.

Бананови кори

В трилитров буркан се слагат нарязани на ситно кори от три банана, налива се вода. Отворът се покрива. Престоява два дни. След това разтворът се прецежда, поливат се доматите.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles