22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Тайните на „Света София” в Истанбул

За тайни тунели и други мистерии разказва турският вестник „Hurriyet”

За първи път е извършено триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на „Света София”, благодарение на което тази сграда е издържала 1484 години. „Тунелите могат да се сравнят с кръвоносните съдове“, казва Хасан Фират Дикер, доцент в Университета на Фондация „Султан Мехмед Завоевателя”. „Ако тунелите могат да бъдат върнати в първоначалното им състояние и да осигурим тяхната функционалност, ще оставим сградата да диша.“

Интерорът на „Света София“

Проектът за триизмерно сканиране и изобразяване на подземните структури на „Света София”, който стартира през периода, когато „Света София” служи като музей, се изпълнява от Университета на фондацията на султан Мехмед Завоевателя и дирекцията на музея на „Света София”. Учените обиколиха подземни тунели и конструкции на дълбочина до 900 метра, които обгръщат „Света София” като паяжина, осигуряват вентилация на сградата и я предпазват от влага.

Един от ръководителите на работата по проучването на тунелите, превърнали се в легенди, е преподавателят във Факултета по архитектура и дизайн на университета на Фондация Мехмед Завоевателя, доцент-доктор Хасан Фират Дикер. Дикер, който определя научната си специализация като „изследовател на Истанбул“, разказа неизвестни факти за „Света София”.

Нови подземни пространства

„Света София” е като училище за нас, казва Дикер. – Всеки път, когато идваме тук, научаваме нещо съвсем ново. По време на нашите изследвания й направихме рентгеново обследване.  Освен добре познатите тунели, успяхме да проникнем и там, където преди не можахме да стигнем. Намерихме нови подземни пространства. Някои от тях са толкова големи, че човек се чуди как все още са останали незабелязани. Тунелите се нуждаят от почистване. Има места, пълни с кал и камъни. Точно както холестеролът запушва кръвоносните съдове. Премахвайки запушванията, сградата ще може да диша по-свободно. И не е необходимо специално устройство за климатизация. „

Тунел под крепостта Мимар Синан

Дикер продължава: „Има подземен коридор, който минава точно под крепостта на Мимар Синан. Следователно архитектът  Синан е запазил този коридор по време на изграждането на своята структура. Под крепостта има гигантски тунел. „

Част от стенописите

Храмът се отваря за виртуалния свят.  „Всеки, както нашия екип, ще може да види със собствените си очи всички места, които сме изследвали във виртуалното пространство“, казва Дикер. „Резултатите от работата, която продължи три седмици, ще публикуваме на Международния симпозиум за „Света София”, който ще се проведе в Истанбул на 24-25 септември.“

Екипът от учени

Хасан Фират Дикер е работил в храмът-музей до неотдавна шест години като куратор на архитектурни изследвания под егидата на турското Министерство на културата и туризма. Той е бил и част от екип от специалисти, които откриха лицето на ангел на стената на бившия християнски храм при възстановителните работи през 2009 г. Освен координатори на проекти, екипът включва доцент доктор, Мине Есмер и доктор Алидост Ертурул от университета на Фондация Мехмед Завоевателя, както и археолог от Катедрата по изящни изкуства на Истанбулския технически университет „Али Хакан Еилмез”, аспиранти и студенти.

Легендите се оказват неправдоподобни

Работата на Хасан Фират Дикер и неговия екип също развенчава митове, предавани от поколение на поколение. Има легенди, че лодки плават под „Света София”. Според други някои тунели водят до двореца Топкапъ. Екипът му е заснел всички  подземни конструкции, изградени за проветряване и защита на сградата от дъждовна вода. Коментирайки легендите и митовете, Дикер отбелязва: „Няма резервоар под земята, както се казва. И лодки няма.

Съществуващата инфраструктура на „Света София” е същински климатик, построен по време на нейното изграждане. Накратко, не можете да влезете в нея и да излезете през Топкапъ.“

Мястото, където пак ще дойде Иисус Христос

На първо място, има много легенди за Иисус Христос. Твърди се, че в Света София, на тайно място, са били скрити кръстът и гвоздеите от Неговото Разпятието,  донесени от Йерусалим в Истанбул. Тази история е породила митът, че храмът ще бъде мястото, където Той отново ще дойде на земята.

Сред многобройните легенди е и тази за Светия Граал – чашата, от която е пил вино Иисус Христос по време на Тайната вечеря, с което е установил Светото Причасте. Според легендата, по време на завладяването на Истанбул, свещеникът на „Света София” със Светия Граал в ръцете е изчезнал зад вратата, която се отворила в стената, така че свещената чаша да не попадне у мюсюлманите, след което вратата веднага се превърнала в стена. Смята се, че ако храмът отново се върне при християните, вратата отново ще се отвори идуховникът  ще се появи с потира  в ръце.

Колона с дупки от  сълзи

Според друга легенда, след като Богородица научила, че Иисус е бил пленен и измъчван, сълзите й пробили колона, създавайки дупка. По време на изграждането на „Света София” тази колона е откарана в Истанбул и инсталирана в църквата. Днес посетителите отправят пожелания, като вмъкват палеца си в дупката и обръщат ръката си.

Близо 30 000 души на петъчната молитва преди две седмици

Друга легенда за тази колона гласи, че след завладяването на Истанбул проповедникът Хизир вкарал пръста си в тази колона по време на петъчната молитва и е обърнал Света София към Мека.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles