7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Тачки по асеновски и галушки

Тачки и галушки са едно и също нещо в речника на кухнята на банатските българи. На практика, това са малки тестени изделия, които се сваряват в супа или се варят и поднасят с различни гарнитури. 

Със съдействието на „Фалмис” „Следвай ме” ви представя две рецепти, с които ще направите обяда или вечерята на своите близки вкусна, като същевременно ще разчупите традиционно поднасяното меню. Първата от тях е

Тачки по асеновски

Асеново е едно от селата на банатските българи в България.

Продукти:  200 г брашно, 1 яйце, ½ черупка от яйцето  вода, 250 г сирене,  1 глава лук, 2 домата или 100 г доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер,1 кафена чашка олио, 2 л вода, копър, сол.

Приготвяне:  Замесва се тесто от 160 г брашно, яйцето и ½ черупка от яйцето вода. Разточва се на тънка кора (листо), като при всяко развиване от точилката, кората се ръси с малко брашно. Когато листото стане прозрачно (с диаметър около 45 см) се поръсва с натрошено сирене.

От едната страна се прегъва два пъти и се отрязва рулото. Прави се следващо руло и така докато свърши листото. От рулата с притискане се оформят квадратчета, които се нарязват.

Прави се запръжка от олиото, лука, брашното, червения пипер и доматите. Прибавя се водата и сол на вкус. Като заври чорбата, тачките се пускат да се сварят. Готови са, когато са увеличили обема си и са изплували на повърхността. Подправя се с копър.

Галушки

Приготвяне: От 1 яйце и 100 г брашно се приготвя гъста каша. Прави се чорба, както в горната рецепта и когато тя заври, с чаена лъжичка се пускат капки от тестото. Когато те изплуват, са готови.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles