20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Трети ден излекуваните от COVID-19 повече от заразените

Щамът на новия коронавирус вече в три варианта

„Както сте забелязали, трети ден вече броят на излекуваните са повече, отколкото установените заразени лица. Дай Боже, това да бъде трайна тенденция и за в бъдеще“, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на днешния брифинг. Новите излекувани са 43 души, общият брой на оздравелите е 727.

 Четирима са починала за деня, като всички са мъже. Средната възраст е 67 години. Те са на 89 години в Благоевград, двама пациенти на 75 години в Пазарджик и 45-годишен в Ямбол. Общият брой на починалите е 120 – 5,1 процента от общия брой на установените заразени.

Заразените медици са 248 и като процент и броят им се запазва около 11 процента. 

Активните области са 9 – София (14 случая), Пазарджик (10 случая), Ямбол (5 случая), Видин (3 случая), Благоевград (2 случая), Разград (2 случая), Велико Търново (1 случай), Кюстендил (1 случай), Ловеч (1 случай).

Има два нови случая на заразени деца – в София, 4-годишно дете и на 17 години в Разград. Те са без изявена клинична картина и без хоспитализация.

В момента в болнични заведения са 287 души с COVID-19, като 31 са в интензивни отделения.

„Продължаваме да обявяваме за излекувани случаи след отрицателен PCR. Може да си го позволи България заради малкия брой на заразени, посочи ген. Мутафчийски и уточни, че този вирус все още остава неизвестен.
„За разлика от някои държави, в България нещата бяха по-навременни и не се случиха нещата в толкова драстичен вариант и слава Богу, това даде ефект. Мерките изиграха своята ролята. Разбира се, трябва да се благодари на цялото население“, каза ген. Мутафчийски.

„За дълго време трябва да се запази физическо дистанциране, да се използват дезинфектанти и т.н. редица условия, които няма как да се избегнат. Знаете на 1 юни, 15 юни какво ще се случи. Нали знаете кога ще се случат изпитите за зрелостниците, за 7 клас, знаете кога ще започне футболното първенство, знаете и за ресторантите. За ресторантите запазваме известни резерви. Там все пак трябва да се отчетат ефектите и от заведенията. Мнението ще дойде от БАБХ и от РЗИ, които имат за задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато са изнесени само във външни пространства, защото това може да даде коз дали ще има хаос при отпускането на мерките, добави Мутафчийски.

„Щамът на COVID-19 , който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа. Трети генетичен модел е в САЩ. Това е много интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е важна и интересна, както и хода на протичане на болестта. От тези неща се правят изводи  за мерките  в дадена държава. “ Това каза зам.-началникът на щаба проф. Тодор Кантарджиев.

„В момента се изследваме  48 щама върлували у нас през последните 2 години, за да се изготви реакция и противодействие на заразите. Така ще можем да обясним картината на заболеваемостта у нас, както и малкият брой заболели и починали в нашата страна“, каза още ученят. Той коментира още че публикуваните изследвания досега са показали мутирането на щама от Китай в два нови – в Европа и САЩ, които имат променено поведение. 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles