10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Трикове за съхранение на картофите

„Работата с картофите е лесна. Ако не ги изядем през зимата, ще ги засадим през пролетта”, казват някои стопани, които все още не познават тънкостите в съхранението на това иначе непретенциозно кореноплодно.

Най-напред събраните картофи трябва да бъдат отделени. Тези, които са за консумация най-напред трябва да се изсушат в тъмно, но проветриво помещение. След това е необходимо да се оставят в карантинен период.Те трябва да престоят две седмици без достъп до светлина на обичайна стайна или външна температура съобразно времето през този сезон. През този период кожата на картофите загрубява, нараняванията по нея от събирането завяхват. Ако има някакви заболявания, те скоро се проявяват. След карантината картофите се прибират за съхранене. Повредените трябва да се отделят веднага за ядене. За зимата трябва да останат само здравите и чистите.

Ако имате подходящо мазе или зимник, съхранението може да бъде в насипно състояния под формата на пирамида, в щайги или в платнен или плетен (на дупки) чувал. Когато са в насипно състояние, купчината не бива да е много висока – от долния слой в основата до върха разстоянието да не е повече от половин метър. Целта е да има по-добро проветряване. При много студено време завивайте картофите със старо одеало или включвайте електроуред за известно време.

Ако ги съхраняване в щайги, те трябва да са с решетъчно дъно с вместимост до 30 кг. Ако са дървените,предварително ги изпарете с гореща вода и подсушете, защото в дървото може да има растителни зарази. Щайгите следва да се наредят една над друга под формата на пирамида с цел по-добро проветряване

Запасите трябва да се проветряват и да се преглеждат периодично за загнили картофи. Няколко месеца, след като те са прибрани за дълготрайно съхранение, може да се появи някаква инфекция. Тя се открива по кръжащите върху купчинката дрозофили. Загнилите части да се изхвърлят.

Ако мазето или зимникът ви са много студени, можете да засипете картофите с чист пясък.

Картофите за засаждане се съхраняват по друг начин. Най-напред ги изчистете от земята и дори ги мийте в продължение на  2-3 минути със слаб разтвор от манган и вода. После ги изсушете на пряка слънчева светлина. Карантинният им период трябва да протече не на тъмно, а на светло и добре проветрявано място. Под действието на светлината те позеленяват, което ги прави неядливи, но значително повишава съпротивителните им сили срещу гниенето, гъбични и бактериални заболявания. Дори гризачите не ги докосват.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles