11.1 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Трикове за чистете на плочки без химикали

Чистенето на плочки в банята или кухнята не е от най-приятните занимания за която и да е домакиня. Освен, че е досадно и уморително занимания, то изисква употребата на химически препарати, към които някои хора имат алергия, а други не са техни привърженици.

„Следвай ме” ви предлага няколко ефикасни трика за почистване, в които се изолзват натурални материали.

Содата и оцетът се оказват незаменим помощници в справяне с всякаква мръсотия върху плочките.

Забъркайте паста от сода бикарбонат и вода и натрийте плочките. Напръскайте със спрей с оцет. Ще се получи шумящ ефект. Минете упоритите петна със стара четкна за зъби.  

Ако все пак решите да ползвате малко препарат, то можете да направите следната смес: половин водна чаша сода за хляб  разбъркайте с малко течен сапун в купа. Количеството трябва да е колкото да се получи контистенция, наподобяваща глазура. Сложете от нея върху гъба и чистете смело.

След скорошен ремонт капчиците боя, засъхнали върху плочките, стъклата и други повърхности почистете, като ги намокрите с горещ лимонов сок посредством кърпа. След няколко повтаряния на процедурата те се измиват лесно.

Фугите между плочките почистете, като прокарайте ръбчето на обикновена парафинова свещ през тях. Така ще премахнете мръсотията и ще предпазите образуването на нова.

Натопете стара четка за зъби в гореща вода, а след това в сода за хляб. Прокарайте я по фугите и те ще лъснат.

Измийте плочките с гъба, натопена в разтвор от 15 грама лимонена киселина в чаша с топла вода. След това изплакнете.

Ако те са много мръсни, ще помогне да ги напръскате с оцет с помощта на пулверизатор. След 10 минути измийте с топла вода и забършете с микрофибърна кърпа.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles