Трик за чисти керамични котлони

Оцетът влиза на въоръжение, содата за хляб е екологичен начин за почистване без химия

Керамичните котлони, които трайно и безотказно навлязоха в новите модели на кухненските печки са красиви, удобни, но също се нуждаят от почистване. При тях трябва да се внимава да не се допусне издраскване на повърхността.

Дори да сте готвили и манджата да е изкипявала, можете да постигнете първоначалния им идеален вид, ако иползване един лесен и хитър трик. Най-напред изберете правилния подход и материали. Тук на въоръжение ще ви дойде оцетът и содата бикарбонат, ако не искате да ползвате химикали. Дори и да употребявате препарати, тези две средства ще отстранят замърсяването по-лесно, ако се комбинират с тях. Снабдете се със специална стъргалка за петна, неабразивна гъба, микрофибърни или меки кърпи.

Най-напред изчакайте печката за изстине напълно. Отстранете по-грубо, но без да увреждане повърхността, по-големите петна и трохи. Направете го с влажна кърпа или кухненска хартия. Нанесете от почистващия препарат или сода за хляб. Ако използвате химикал, сложете малко количество. Дори сте решили да действате с помощта на содата, поръсете по-обилно с нея върху плотовете на печката. Напръскайте с оцет, за да шупне. Така мръсотията ще се отлепи и изгребе по-лесно. Оставете да престои няколко минути, за да премахнете всяка полепнала храна или петна. Така процедирайте и с препарата. Почистете с помощта на неабразивна гъба или мека кърпа внимателно и изтъркайте повърхността с кръгови движения.

Exit mobile version