21.8 C
София
неделя, юли 21, 2024
spot_img

Трима се отказаха да са евродепутати

ЦИК разпредели гласовете от изборите за ЕП, на 13 през деня ще станат ясни и мандатите за българския парламент  

Трима политици, спечелили достатъчно гласове се отказват да са евродепутати. Това стана ясно след заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) късно вечерта в сряда.

Те са председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Росен Желязков  беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС.

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС – петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане”, „БСП за България“ – два мандата, едно място в ЕП ще имат от “Има такъв народ”, предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание.

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състояха едновременно за пръв път.

На 13 през деня предстои ново заседание на Централната избирателна комисия – на което ще стане ясно окончателното разпределение на мандатите и в българския парламент. За да разберем имената на 17-те евродепутати – ще трябва да изчакаме до петък, а неделя, на 16-и юни, е денят, в който ще знаем окончателно и кои ще са новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание на България.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles