16.8 C
София
сряда, май 22, 2024
spot_img

Три Църкви почитат майката на Дева Мария – св. Анна

Три Църкви почитат майката на Дева Мария – св. Анна, чиито ден е днес. Това са Православната, Католическата и Англиканската. Празникът се нарича Зачатие на света Анна. Следвай ме - Вяра

На сн.: Света Анна, фреска от Фарас, 7 век

 Три Църкви почитат майката на Дева Мария – св. Анна, чиито ден е днес. Това са Православната, Католическата и Англиканската. Празникът се нарича Зачатие на света Анна. Тя е майката на Дева Мария, историята й, както и на нейния съпруг Йоаким не е описана в Светото Писание, но е съхранена в Светото Предание. Според него, когато тя разбрала, че очаква дете, обещала да го посвети на Бога. Действително, когато дъщеря й Мария навършила 3-годишна възраст, тя била заведена от родителите си във Втория Йерусалимски храм. Историята й много прилича на тази на пророк Самуил,чиято майка също била дълго време бездетна и се наричала Ханна.

Култът към св. Анна се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построен първият храм на нейно име. Разказът на Протоевангелието на Яков, където фигурира разказ са нея е приет от Римокатолическата църква едва през ХIII век, като тя е официално канонизирана през 1854 година. Неканоничните евангелия не се възприемат, като авторитет, от Православната църква. Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Тя е покровителка на Бретан и Квебек, а според народната традиция у нас – на бременните, родилките, девиците и вдовиците. С деня на света Анна са свързани твърде много обред и ивярвания, които нямат църковни корени. Преди преминаването на Българската православна църква към т. нар. нов календар, в народните вярвания се е смятало, че нощта срещу този ден е най-дългият в годината. По онова време Зачатие на св. Анна се е падал на 22декември, когато е зимното слънцестоене. В Македония, където все още се спазва старият календар, вярванията са, че на този ден седем светци носят слънцето на ръце и го завъртат към пролетта.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles