22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Търсят се стволови клетки за хематологично болна

Започва дарителска кампания „Заедно за надежда“

Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки – Александровска болница организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък. Първата от тях е в помощ на Михаела Димитрова от Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация точно на стволови клетки. Единственият й шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит.

Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10.00 до 13.00 часа в градовете:

Перник – СМДЛ ”Рамус”, МК „Свети Георги“, ул. „Св. Св. Кирил и Методи“ №77, тел.: 0878 473 786 и МДЛ «Цибалаб», ул. „Радомир” №3.

Варна – СМДЛ ”Рамус”, МК „Младост“, тяло А, ет.2, обект 9А и 10 (каб. 201 и 202) , тел.: 0884 645 459.

Подходящи за донорство са всички клинично здрави лица между 18 и 50 години.

Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на Александровска. Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW – Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 35 милиона души от 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот.

Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки от кръв (ПСК).

Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се провежда с подкрепата на БЧК и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles