9.6 C
София
понеделник, май 27, 2024
spot_img

Увеличават пенсиите с 11%

Надзорният съвет на НОИ гласува актуализирането им от месец юли, окончателно е, няма да е с по-малко

Окончателно пенсиите се увеличават с 11, а не с 10 процента, каквато опасност имаше (ВижТУК). Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) гласува този процент. Всички, с изключение на представителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), бяха „За“.

До тук се стигна след като стана ясно, че има разминаване между прогнозните и реалните данни, от които зависи този процент и че ръстът всъщност трябва да е с 10 на сто. Темата предизвика политически престрелки и искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание.

Надзорният съвет на НОИ е органът, който решава точния процент, с който да се актуализират пенсиите през юли. Това става по така нареченото „швейцарско правило“. То се изчислява по формула – 50% от инфлацията плюс 50% от ръста на осигурителния доход за определен период.

В бюджета по тази формула беше прогнозирано, че актуализацията ще е с 11 на сто. След като обаче излязоха реалните данни за двата показателя, стана ясно, че и двата са с по-ниски стойности и всъщност ръстът на пенсиите трябва да е с 10 на сто.

По закон окончателното решение за процента се взема от Надзорния съвет на НОИ. Нужни са гласовете на 50 плюс един от членовете. На днешното заседание социалният министър предложи да се гласуват 11% актуализиране и нужните гласове бяха събрани.

„Предложих 11% на Надзорния съвет на НОИ. Надзорният съвет гласува това мое предложение. Единствено АИКБ бяха против. И работодателските организации, и синдикатите, и държовната квота подкрепиха предложението. Парламентът не може да задължава с решения, тъй като това е в правомощията на Надзорния съвет“, каза служебният социален министър Ивайло Иванов.

Бившият социален министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“ обяви преди дни, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лв. от всеки пенсионер с по-ниския процент актуализация на парите на възрастните. Той обяви, че ще поиска извънредно заседание на парламента по този въпрос.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles