6.8 C
София
вторник, октомври 22, 2024
spot_img

Ужасът наречен психиатрия (СНИМКИ)

Храната на болните малко над 2 лева за цял ден, живеят в потресаваща мисерия, липсват лекарства, малтретират ги

Психиатричните болници у нас са в окаяно състояние и се нубдаят спешно от реформа. Това е показала проверка на омбудсмата Диана Ковачева за качеството на предоставяната здравна грижа в тези места.

Сред основните проблеми са лошото качеството на предоставяната здравна грижа, хроничната липса на финансови средства за издръжка – недостиг на качествена храна, закупуването на съвременни лекарства и спално бельо, тежките санитарно-битови условия, острата нужда от ремонти и прочие, алармира тя в писмо с препоръки до Министерството на здравеопазването. За нечовешките условия, в които живеят тези болни България попадна вече веднъж в доклад на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне.  

Друг основен проблем в психиатричните заведения е липсата на специализиран персонал – в някои отделения на щат няма назначен психиатър, а работят лекари с друга специалност – вътрешни болести, хирургия обща медицина, включително и без специалност.

Голямата пренаселеност традиционно е един от най-сериозните проблеми, констатирани от омбудсмана в държавните психиатрични болници. На места има стаи с по 10 легла и без достатъчно място за свободно придвижване.

Храноденът на един пациент за ден в болницата в Бяла към август тази година е 2.76 лв. Според калкулатора на инфлацията на НСИ – от януари 2021 г. до юли 2023 г. инфлационният индекс на потребителските цени е 29.9%. Т.е. един храноден на пациент към август 2023 г. би трябвало да е с минимална стойност 3.25 лв. Друг факт е традиционната липса в менюто на пациентите на млечни продукти, плодове, пресни зеленчуци, риба.

За сведение един лекарстводен в болницата в Раднево за 2021 г. е бил 2.01 лв., като през август 2023 г. той е намален на 1.57 лв. Дори има психиатирични заведения, в които към август т.г. лекарствата на ден са в размер на 0,68 лв., което поражда огромно притеснение за предоставеното качество на медицинската грижа. Заради хроничният недостиг на средства днес омбудсманът сезира и председателя на Комисията за защита от дискриминация. Причината е 10-годишното неизпълнение на решение на здравното министерство, което го задължава да предостави необходимите финансови ресурси на държавните психиатрични болници за повишаване качеството на осъществяваните в тях медицински услуги и спазване на утвърдените медицински стандарти.

По-късно, на кръгла маса в парламента бяха изнесени още шокиращи данни за положението в психиатричните болници.

Съдия Владислава Цариградска от Областния съд в Плавен направи шокиращо разкритие за бит с прът болен в изолатора от санитар в Луковит. Човекът бил със счупена ръка и множество други наранявания. Той обаче се страхувал да признае от какво са нараняванията му от страх. За сравнение с положението на тези болни у нас и някога, по времето на фашизма тя посочи факт от историята. „Както е известно хитлеристкия режим не допуска хората с увреждания и започва ликвидирането не с евреите, а именно с тях. Само в Германия 77 000 човека са били унищожени с изричната заповед на Хитлер, упълномощаващ само лекари да пускат газта в камерите, за да причинят милостива смърт“, каза тя.  Директорът на Психиатричната болница в Курило д-р Цветеслава Гълъбова пък поясни, че за лошо отношение към пациентите в годините е уволнила около 60 санитари.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles