8.9 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Узакониха еднополовите бракове в Гърция

Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население в света, която узакони еднополовите бракове, съобщи BBC.
След гласуването на 15 февруари еднополовите двойки вече ще могат законно да осиновяват деца.
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че новият закон „смело ще премахне едно сериозно неравенство“.
Законодателството обаче раздели страната, като ожесточената съпротива се води от влиятелната Гръцка православна църква.
Законопроектът се нуждаеше от обикновено мнозинство, за да бъде приет от 300-членния парламент.
Мицотакис се застъпи за законопроекта, но се нуждаеше от подкрепата на опозиционните партии, за да го прокара, тъй като десетки депутати от неговата дясноцентристка управляваща партия бяха против.
„Хората, които са били невидими, най-накрая ще станат видими около нас, а заедно с тях и много деца най-накрая ще намерят полагащото им се място“, заяви министър-председателят пред парламента по време на дебата преди гласуването. „Реформата прави живота на няколко наши съграждани по-добър, без да отнема нищо от живота на мнозинството“, допълни той.
Гласуването беше приветствано като историческо от ЛГБТК организациите в Гърция.

Петнадесет от 27-те членки на Европейския съюз вече са узаконили еднополовите бракове. Те са разрешени в 35 държави по света.
Досега Гърция изоставаше от някои от европейските си съседи, до голяма степен поради съпротивата на църквата. Тя е първата страна в Югоизточна Европа, в която се въвежда равенство между браковете.
Поддръжниците на Църквата проведоха митинги на площад Синтагма в Атина в четвъртък. Мнозина издигнаха знамена, държаха кръстове, четоха молитви и пееха откъси от Библията.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles