9.6 C
София
понеделник, май 27, 2024
spot_img

Урок по връзване на обувки за деца и родители

Стъпките са пет, шестата е награда за успеха, някои овладяват това умение още на 5, а други на 8 години

Едно от нещата, които е добре детето да научи в ранна възраст е връзването на връзките за обувки. Няма задължителна възраст, в която то трябва да придобие това умение, но колкото по-рано го постигне, толкова по-голямо самочувствие ще има то.

По-важното е да усетите момента за този урок, казват експертите на Shopsector. При някои това се случва още около 5-та годинка, но в повечето случаи интересът и готовността им се проявяват, като навършат 6-8 години.

Подготовка за първото връзване на обувки

След като сте преценили, че детето ви е готово да се научи как се връзват връзки на обувки, е добре да подготвите два чифта обувки за целта на урока. Единият е вашият, а другият – неговият. Вие връзвате вашите обувки, а детето повтаря движенията на неговите. Първите 2-3 пъти може дори да не сте обули обувките, но е важно да сте застанали успоредно един до друг, така че детето да вижда от правилния ъгъл как се случват нещата. По този начин детето по-лесно ще запамети стъпките. Другият важен момент е да се поставили обувките с пръстите напред – така както се носят.

Това кратко ръководство ще ви покаже един от най-бързите и лесни начини за връзване на детските обувки. Следвайки дословно 5-те описани стъпки, ще можете по абсолютно същия начин да обясните на вашето дете как да върже обувките си напълно самостоятелно.

Подготовка за връзването на обувки

След като сте подготвили обувките, се уверете, че връзките падат свободно от двете им страни, както е показано на картинката горе, и пристъпете към следното:

Стъпка 1: Кръстосайте връзките на обувките

Връзване на детски обувки на практика – стъпка 1

Хванете двете връзки на обувката и ги кръстосайте във формата на буквата Х. След това подпъхнете едната връзка под другата и опънете двата края, за да се получи първоначалното стягане в основата на глезена.

Стъпка 2: Оформете примка тип “заешко ушенце”

Връзване на детски обувки на практика – стъпка 2

Натиснете с палеца на едната си ръка – примерно лявата – кръстосаните връзки и изпънете показалеца. С дясната ръка хванете дясната връзка, прехвърлете я през изпънатия показалец, спуснете я към кръстосаните връзки и стиснете с десния палец и показалец в основата полученото “заешко ушенце”. Вече може да дръпнете левия палец и да задържите само оформената примка с дясната ръка.

Стъпка 3: Завъртете лявата връзка около примката

Връзване на детски обувки на практика – стъпка 3

Хванете лявата връзка на обувката и я прекарайте около основата на получената примка. Важно е след това премятане да се е получило малко място между “заешкото ушенце” и лявата връзка, защото точно през тази малка дупчица ще се премине към финалната фаза на връзването на обувките.

Стъпка 4: Прекарайте лявата връзка през дупката

Връзване на детски обувки на практика – стъпка 4

С показалеца на лявата си ръка подпъхнете средата на лявата връзка през оформилата се малка дупчица, за която споменахме в стъпка 3. Ще забележите, че се образува нова примка. В този момент хванете с дясната ръка лявата примка, а с лявата ръка – дясната примка.

Стъпка 5: Издърпайте двете примки и стегнете обувките

Връзване на детски обувки на практика – стъпка 5

С издърпването на примките ще забележите, че започва да се оформя класическото връзване “на панделка”. Стегнете рязко. Готово!

А развързването е още по-лесно – просто трябва да се дръпнат двата края на връзките и примките изчезват, а обувките се разхлабват.

Насърчете детето да усъвършенства наученото

Това точно описание на стъпките е един от най-приложимите начини да научите детето да си връзва само обувките лесно и бързо. Не бързайте с движенията и му дайте малко време да осмисли пътя на връзките. С малко практика от негова страна и търпение от ваша, за нула време този начин ще бъде усвоен. Детските успехи трябва да бъдат поощрявани, така че подгответе се да му дадете награда.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles