13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Ученик от Русе с COVID-19 на 15 септември

Осем учители от едно училище в София с коронавируса

Ученик от Русе е с COVID-19 в първия учебен ден. Момчето е на 16 години и е от математическата гимназия „Баба Тонка” в града, съобщиха от Областния оперативен щаб. По информация на Регионалната здравна инспекция  младежът не проявява сериозни симптоми и е под домашна изолация. С положителен тест се е оказало и дете на 10 години от Монтана.

Момчето от Русе заедно със своите съученици е участвало в кратък час на класа сутринта на 15 септември и едва в следобедните часове се е почувствал зле и си е направил тест, който е дал положителен резултат за коронавируса. Директорът на учебното заведение Галина Бобева разказа, че цялата паралелка е под карантина и ще премине на дистанционна форма на обучение.

„Със сигурност сме вече първото училище, което още от първия ден се оказа, че има положителна проба на болен ученик. Съответно всички мерки по плана и по преминаването съответно на паралелката от присъствено в дистанционно обучение от утре сутринта ще стартира изцяло. Към момента цялата паралелка е изпратена вкъщи за карантина на учениците. Тези 14 дни, докато РЗИ не излезе с някакво становище, в момента ще се обучават вкъщи. Всички останали, спазвайки всички хигиенни изисквания, продължаваме по обичайния си начин. Извършва се постоянна дезинфекция на всички помещения в училището. Осигурени са и предпазни средства за всички учители и ученици“, коментира Бобева.

От Столична община съобщиха пък, че осем учители от дофийското 55-то училище в квартал „Дървеница” също са с коронавируса.

По думите на директорът на учебното заведение Радост Петкова в началото на септември са имали учител, който е проявил симптоми на заразата. Направени са тестове на целия персонал – педагогически и непедагогически – общо 130 души. Късно снощи тестовете на 8 учители излизат положителни. Нито един от тях не проявява симптоми на заразата.

По данни на Столичната регионална здравна инспекция към момента училището няма да бъде затворено. В следващите два дни ще бъдат взети проби за тестове и от учениците.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles