13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Френският шик – суфле с ябълки

Магазини АВАНТИ предлагат най-доброто за Вашата трапеза и добро настроение.

Франция е родина не само на франзелите, кроасаните, но и на суфлето. То е шикът в умението на всяка жена – вълшебница в кухнята. Перфектният момент на приготвяне на суфлето е то да се надигне, да изригне, когато бъде разчупено. Наричат го още „лава кейк“. Основният компонент в него е разбитият яйчен белтък, който прави възможен този „лифт ефект“. Колкото по-гъсти и пухкави са белтъците, толкова по-пухкаво ще бъде и суфлето.

Този специалитет е роден във Франция през XVIII век. Първата публикувана рецепта е от книгата Le cuisinier moderne, издадена в Париж през 1742 г.

Иначе казано, суфлето е по-скоро технология, защото продуктите могат да бъдат най-различни – месо, риба, зеленчуци или плодове, запечени на фурна със сос на яйчена основа. Спецификата е в разбиването на белтъците, които след изпичането трябва да стоят като твърда пяна и да придават на суфлето леко напереното излъчване.

Това френско изтънчено ястие е идеално с бяло вино през лятото, а в хладните есенни и зимни дни е чудесно добавка към качествен коняк или бренди.

„Следвай ме“ ви предлага две рецепти на суфле с ябълки, каквито има в изобилие.

С белтъци

Продукти: ябълки – 1 кг, пудра захар – 120 г, белтъци – 8 броя.

Приготвяне: Ябълките се обелват и настъргват на ситно ренде. Смесват се с пудрата захар и предварително разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в намаслена тортена форма и веднага се изпича в гореща фурна.

Суфлето се поднася горещо, поръсено с пудра захар.

С извара

Продукти (за една порция, при повече, увеличете количеството продукти): сладка ябълка – 1 бр., яйце – 1 бр, мека извара – 200 г.

Приготвяне: Ябълката се обелва и настъргва. Добавят се изварата и яйцето. Разбърква се добре и се излива във формичка. Пече се при 190 градуса в продължение на 30 – 40 минути. Преди поднасяне се поръсва с пудра захар или канела. В самото суфле може да бъде добавена канела или мускатово орехче, както и малко стафиди.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles