10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Храмове по Южното Черноморие събраха хиляди вярващи и туристи през първия летен месец

От: Поморийски манастир “Св. Георги Победоносец”

Храмовете по Южното Черноморие събраха на празнични служби хиляди вярващи- местни и туристи през изминалия първи месец на летния сезон. В Поморийския манастир “Св. Георги Побеносец” и Голямобуковския “ Живоприемний източник” ежедневно посрещаха поклоници за молитви, благословение и изповед, отслужени бяха празнични литургии. Участниците в Международния фестивал на православната музика “ Достойно есть”, който се проведе в Поморие, се черкуваха в светите обители и изказаха своето възхищение от благолепието и красотата на Черноморските перли на православието. Освен това няколко населени места бяха благословени с Архиерейски служения по повод местни и храмови празници.

На 22-ри юни в най-големия Странджански параклис – „Св. Петка“ – Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей, викарий на Сливенски митрополит Йоаникий заедно със ставрофорен иконом Стоян и йеродякон Сергий отслужиха празничен водосвет в село Кондолово, община Царево. Жителите и поклонниците в това свято за вярата и Отечеството място получиха благослов за здраве и благоденствие и благодариха на Бога и светицата, която е техен закрилник. Параклисът е най-голямата забележителност на Кондолово. Построен е върху основите на древноримска църква, три пъти е опожаряван и съграждан отново. Той се намира на около километър от селото. По традиция на 55-ят ден след Великден хората от селото се събират в храма, за да почетат празника, който води началото си от древен оброк, посветен на тачената у нас, в Румъния и в целия православен свят светица. В словото си епископ Йеротей припомни, освен нейното житие, и живота на великия странджански войвода Георги Кондолов.Той подчерта, че е важно днес да се забравят различията в едно населено място, да се загърби завистта, както и да се запазят скъпоценните български традиции, които трябва да се предадат на бъдните поколения.

Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий

На 23-ти юни – Неделя на Всички светии в църквата в град Средец, носеща тяхното име бе отпразнуван с Архиерейска света литургия храмовия празник, оглавена с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, викарий на Кириарха на епархията. Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Севастиан, Архиерейски наместник на Бургас, протойерей Недялко, предстоятел на храма и йерей Александър, игумен на Голямобуковския манастир „Живоприемен източник“. Литургийните песнопения се изпълниха от йердякон Сергий и иподякон Иван Калев. Молитвено участие в Евхаристийнатя служба взе г-н Иван Жабов, кмет на град Средец. Храмът бе изпълнен с многобройно множество вярващи християни от града, които бяха впечатлени от изключително оригиналната и вълнуваща проповед на владиката, която заслужава да се публикува отделно. За всички гости на празника беше организирана обща братска трапеза.

Благословеният курбан в Средец

На 24-ти юни – Еньовден- църквата „Св. Йоан Кръстител“ в Обзор също отбеляза храмовия си празник с Архиерейска света литургия, извършена с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей. В богослужението взеха участие ставрофорен иконом Йордан, председател на църковното настоятелство на храма и йеродякон Сергий. На певницата сладкогласно и усърдно се потруди абитуриента Щилян, тазгодишен випусник- семинарист. Молитвено участие в светата Литургия взе г-н Янчо Христов, кмет на Обзор, както и всички общински служители. Храмът бе изпълнен с многобройно множество вярващи християни от града, както и поклоници от Русия и Украйна. За всички гости на празника храмовото настоятелство беше приготвило курбан, който беше осветен и раздаден за здраве и бласословение. В проповедта си епископ Йеротей акцентира на покаянието, което Св. Йоан Предтеча е проповядвал и призова всеки да търси спасителния за себе си житейски друм, както и да моли Бога и Св.Йоан Кръстител да даде покайни чувства и дела на всеки негов ближен.

С кмета на Обзор г-н Янчо Христов
Епископ Йеротей благославя вярващите

На 29 юни нашият игумен епископ Йеротей участва в тържествената литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас, оглавена от Епархийския Архиерей – Сливенският Митрополит Йоаникий.

Слово за Неделята на Вси светии, произнесено от Агатополския Епископ Йеротей, игумен на Поморийския манастир

Пастирска грижа

“Благочестиви отци, братя и

сестри,

ако предишната неделя – Петдесятница, бе празникът на Църквата, то днешната е празник на всички, които са в Църквата. Част от тях са светците, които вие добре познавате. Виждали сте иконите им, чели сте житията им, чествали сте паметта им. Но добре е да помним, че има и светци, които още не са се родили. И това е така безспорно, че едва ли има нужда от рязяснение. По-интересното е, че има и такива светци, които – от ваша гледна точка – нито са с живите живи, нито с мъртвите – мъртви. Вие ги знаете като окаяни, и то много окаяни. Грешници. Познавате блудници и пияници, безделници и чревоугодници, разбойници и безверници. Хора, които всеки от вас би могъл да посочи като съвършено ужасния пример за това, как не бива да се живее. Само че не знаете с какви дарове на покаянието ще ги сподоби Бог. Така е било всякога. Всички са били свидетели как апостол Петър трикратно се отрича от Господа, но никой не е видял как се кае и горко плаче. Замислете се колко подобни драми са се разиграли пред очите ви. Колко църкви са построении там, където някога е било блато? Само тук, в нашата околия са десетина. Затова Църквата ни учи, че във всеки човек трябва да виждаме светеца. Най-малкото, защото откажем ли да сторим това, ще обезсмислим смисъла на Христовата жертва. Та нали Спасителят страда за всички? Не само за здравите, но и за болните. Особено за тях! Не за намерените, а за изгубените овце Пастирят пое тежкия път към Голгота. Затова и една от жените-мироносици е била същата грешница, която фарисеите са искали да убият с камъни. Разбира се, в този ред на примери, всеки от вас може да изброи: и самарянката, и йерихонския слепец, и стотника, и разбойника на кръста. Дълъг е списъкът… Не е важно да го завършим или да го направим изчерпателен. А да знаем, че Църквата затова е Апостолска, защото примерите за подобна святост не са само от първи век. Потърсите ли ги, ще ги намерите около себе си. И на работното си място, и в махалата, в живете. Както пчелата, докато е жива, ще намира цветя и ще събира прашеца им, така и ние трябва да търсим светостта. Защото не я ли търсим, ще намерим онова, което намират лешоядите. Без светостта светът ще е само и единственно мъртва плът. И всички ние ще се уподобим на торните бръмбъри и на хлебарките. Ето защо, ако мнозина от вас се оплакват, че живеем във времена на тъмна и бездуховна нощ, нека бъде ясно, че можем да погледнем към Небето. И да видим, че ако я нямаше нощта, нямаше да ги има и звездите. А това, че древните гърци имат две думи за звезда – «астер» – за видимите – и «сидер» – за невидимите, е тема на друг разговор. И ако трябва да разгърна тази астрономическа метафора, има и звездна светлина на отдавна изчезнали звезди. Образованието ни предлага множество примери. По-младите могат да изброят други. Има, естественно и станиолени слънца. Но не за това исках да говоря. А за всички светии, НЯКОИ ОТ КОИТО, НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО, МОЖЕТЕ ДА СТЕ ВИЕ.”

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles