6.1 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Храмът е домът на Бога

На Рождество Христово хората отиват на Света литургия в храма. Някои от вас, вероятно, за пръв път ще заведат децата си там в дните, когато честване Рождество Христово, наричано по народному Коледа. Малчуганите ще им задават въпроси за много неща. За да не сте неподготвени, „Следвай ме” Ви дава жокер, с който ще спечелите уважението на наследниците си, че сте родителят, който знае всичко и е единственият на света, който може да отговори и на ай-трудните въпроси.

Ето накратко и отговори на вариации на въпроси, които децата могат да зададат.

Храмът е особено място, в него атмосферата, особено на празник е много тържествена. Това е специално място, където хората се молят заедно.

Църковните служители го наричат Дом Божий. Независимо, че там служат свещеници, хората също участват мислено в това, което се случва, като отправят молитви към Бога за това, от което имат нужда. Духовниците там всякога се молят за здравето и щастието на присъстващите и на всички православни християни на земята, и за прощаване на греховете на починалите, чиито души обаче са живи.

При влизане и при излизане от храма християните се прекръстват три пъти. Прекръстват се още преди и след молитва. Самата молитва може да бъде изречена на глас, но може и да бъде казана и на ум. В нея ние се молим  за здраве – нашето и на нашите близки, и само за добри неща. Бог всякога изпълнява нашите молитви, ако това, което искаме няма да ни навреди.

Прекръстването,  наричано на църковен език осеняване с кръстно знамение, свидетелства за нашата вяра в Иисус Христос. То ни пази от зло. Затова, когато човек е в опасност или чувства, че приближава беда, се прекръства.

Като склоняваме глава и се поклоняваме по време на молитвата в храма, ние изразяваме своето послушание и покорност към Бога.

Когато се прекръстваме, събираме палеца, показалеца и третия пръст на дясната ръка. Те символизират Пресветата Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух.

Двата пръста (безименния и кутрето) показват двете естества (природи) в Иисус Христос: Божието и човешкото.

Когато се прекръстваме, най-напред докосваме средата на челото със свитите три пръста, след това долната част на гърдите, а после дясното и лявото рамо.

По време на самото кръстно знамение на глас или на ум изричаме:

  1. В името на Отца (докосваме челото)
  2. и Сина (долната част на гърдите)
  3. и Светия (дясното рамо)
  4. Дух (лявото рамо)
  5. Амин произнасяме тази дума, която означава „да бъде така”, отпускаме ръка и скланяме глава

Молитвата е разговор с Господ

Молитвата, независимо дали е казана на глас или на ум, е разговор с Господ. С нея ние Му се молим да ни даде нещо, от което имаме нужда, или просто искаме да Му споделим нещо, като на най-близък приятел. Господ е другото име, с което се назовава Бог . Той е създател на целия свят. Ние, хората, не знаем всичко за Него, но има няколко неща, които са ни известни със сигурност. На нас ни е известно, че Бог е творец на всичко и е вечен. Освен това, Той е дух и е навсякъде. Господ вижда и чува всичко, и знае всичко. Бог обича всички и се грижи за всички.

Много велики писатели, поети, музиканти, художници и учени също са се молели на Бога. Някои от тях са написали своите молитви в стихове. Такова е стихотворението молитва от големия български писател Иван Вазов:

  МОЛИТВА

 Дядо Господи, прости ми,

моля Ти се от душа!

С ум и разум надари ме,

да не мога да греша.

Запази ми Ти сърцето

от зли мисли и неща;

всичко виждаш от небето,

зло на мен недей праща!

Дай на мама,дай на татко

здраве,сила и живот;

мир, любов на всички братя

и добро на наш народ!

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles