22.8 C
София
събота, май 25, 2024
spot_img

Храни за здрава щитовидна жлеза

Когато тя не работи добре, мозъкът остарява по-бързо, всяко отклонение от хормоните, които тя произвежда е опасно

Щитовидната жлеза е малка, но много важна жлеза, която се намира в горната част на гърлото. Тя произвежда хормони, които контролират метаболизма на тялото, растежа и развитието на органите. Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, може да се появят различни проблеми.

Най-честите проблеми, свързани със щитовидната жлеза са хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизъм е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, което може да доведе до умора, депресия, наднормено тегло и други проблеми. Хипертиреоидизъм, от друга страна, е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, което може да доведе до нервност, загуба на тегло, ускорен пулс и други проблеми.

Храната може да играе важна роля в лечението на болестите на щитовидната жлеза. С подходящо лечение, редовни консултации с ендокринолог и консумацията на определени храни, неприятните симптоми могат да бъдат потушени.

Балансираната диета е ключова за здравето на щитовидната жлеза, твърдят експертите.

Не бива да се допуска дефицит на йод, защото регулира функцията на щитовидната жлеза. Храните, които съдържат йод са риба, млечни продукти и яйца.

Храни, богати на фибри също помагат за здравето на щитовидната жлеза. Зеленчуци, плодове, броколи, варива са част от храните, които ни осигуряват полезни фибри.

Недостигът на селен може да доведе до нарушения при функциите на щитовидната жлеза. Съдържа се в пуешкото и говеждо месо, орехите, рибата, бразилския орех, кафявия ориз, яйцата, изварата. Освен това, проблемите с нея, както и с кръвното налягане  карат мозъка да остарява по-рано от обичайното.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles