11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Храни – чистачи за бивши пушачи

10 природни проукта, които изчистват никотина от тялото

Мнозина от вас за отказали наскоро цигарите. Други са крайно решени да го сторят от понеделник. И едните, и другите обаче знаят, че в организма им месеци наред ще имат никотинови остатъци. Те се изчистват с повече разходки на чист въздух, най-вече в планината. За да се освободят органите и системите ви по-скоро от натруваните с години отрови, е необходима и промяна на хранителния режим, поне за известно време. Основното е да се избягат тежките и мазни храни. Причината – никотинът не е мастноразтворим витамин. Напротив, мазнините ще задължат и осуетят отделянето му от организма. Вместо тлъстото свинско и пържените храни, заменети ги с пилешко, риба, телешко, приготвени печени. Изобилните салати, особено вечер и много вода през деня спомагат за отделянето на остатъните отрови.

Непременно вкючете в менюто си някои от десетте храни, които притежават свойството да извеждат  токсините от организма.

Броколите

Съдържат висока концентрация на витамини В5 и С, които са отговорни за регулирането на много важни процеси в организма. Недостигът на тези витамини води до метаболитни нарушения. Консумирането на броколи подобрява метаболизма и предпазва белите дробове от токсини. Те съдържат и гена NRF2, който защитава белодробните клетки.

Портокали

Те, както и всички останали цитруси, също и кивито, са мощен антиоксидант. Тези плодове възстановяват нивата на витамин С, намаляват стреса и безпокойството, причинени от отказа от никотина.

Спанак

Сега е неговият сезон. Възползвайте се от неговите свойства, но го консумирайте суров под формата на салата така, както приготвяте тази от марули. Спанакът съдържа фолиева киселина и витамин В9, които са най-добрите помощници за премахване на никотина от тялото. Витамин В9 помага за подобряване на съня, а фолиевата киселина се бори с абстиненцията от никотина.

Джинджифил

Този целебен корен може да помогне за облекчаване на много от нежеланите ефекти от тютюнопушенето. За максимален ефект трябва да консумирате джинджифила в суров вид – настърган или парченца, които да дъвчете. Той ще намали апетита за никотин, ще поддържа здравословното тегло, ще подобри метаболизма, а по този начин бързо ще премахне токсините от тялото.

Червена боровинка

Киселините, съдържащи се в червените боровинки, помагат за премахването на никотина от кръвта много по-бързо от другите органични елементи. Червените боровинки са богати на витамин С, с който те са напълно способни да се конкурират с портокалите и лимоните, тъй като всички пушачи трябва да се справят с дефицита на този витамин. Освен това червените боровинки повишават кръвната захар по същия начин, по който никотинът го прави, което го превръща в чудесен заместител на цигарите, когато се откажете от пушенето. Рецептата е много проста: 3 супени лъжици боровинки с половин лъжица захар. Боровинки можете да слагате  в зелената салата.

Лимон

Лимоните са друг лоялен помощник в борбата за здраве, действат  почти както портокалите. Известно е, че никотинът унищожава клетките и има изключително неблагоприятен ефект върху кожата. Негативните ефекти на никотина продължават поне още няколко дни, след като сте изпушили последната си цигара. Лимонената киселина и витамин С ще ви помогнат незабавно да започнете да се борите с нежеланите ефекти от тютюнопушенето. С лимонов сок можете да намазвате лицето си след почистване. Така то ще стане отново свежо, а тъмните кръгове около очите ще изсветлеят.

Моркови

Като пушач редовно намалявате концентрацията на витамини А и С в тялото си през целия ден. Това води до разрушаване на нервните клетки, нарушено кръвообращение и мозъчна функция. Редовната консумация на сурови моркови ще помогне за възстановяването на витамини А, С и К и ще укрепи естествените защитни сили на организма. Можете да ги консумирате под формата на салата или сок. Ефектът се постига, когато те са сурови.

Нар

Пушенето увеличава сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане и намалява нивата на кислород в кръвта. За да противодействате на това, консумирайте нар или пресен сок от този плод. Освен всичко друго той помага и за увеличаване на броя на червените кръвни клетки.

Пшенични трици

Пушенето може да стесни кръвоносните съдове. За да възстановите еластичността им, използвайте пшенични трици. Те са незаменим източник на фибри, най-важните макро- и микроелементи, които са от съществено значение за човешкото тяло. Триците съдържат много витамин Е, който има положителен ефект върху сърдечносъдовата система. Семената на пшеницата също могат да намалят и риска от развитие на сърдечни заболявания при възрастни хора.

Маруля

Колкото повече маруля ядете, толкова по-малък е рискът от развитие на рак. Марулята е естествен източник на изотиоцианати и други антиоксиданти, които могат да помогнат за премахване на нежеланите негативни ефекти върти върху организма в резултат на продължителна употреба на никотин.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles