10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Цял месец безплатна диагностика на хепатит С в София

Повече от месец ще протече новата кампания за безплатно изследване за хепатит С, стартираща в столичната МБАЛ „Света София“ в столицата по повод Световния ден за борба с хепатита. Най-голям наплив от лабораторията на болничния комплекс очакват в първия ден на кампанията – 29-и юли. Но ако сте заети тогава, можете да получите възможност за безплатното изследване и през следващите дни, тъй като тестовете ще се извършват и през целия месец август.

Дори да си мислите, че не сте застрашени, трябва да имате предвид, че хепатит С е едно много коварно заболяване, защото пациентът няма никакви симптоми, докато здравословното му състояние не се влоши драстично. Статистиката е силно притеснителна – около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит развиват друго животозастрашаващо заболяване – чернодробна цироза или рак на черния дроб. А пациентът разбира за заразата с хепатит С чак тогава.

Единственото, което трябва да направят желаещите да се изследват, е да посетят МБАЛ „Света София“ на 29-и юли или до края на август. Тестовете, установяващи заразата с хепатит С, са изключително иновативни. Можете да разберете дали сте в безопасност от това коварно заболяване за няколко минутки, а прецизността на изследването е цели 98%.

Най-удобно би било да се възползвате от безплатния тест заедно с други планирани изследвания. Но до момента огромна част от желаещите се насочват специално към теста за хепатит С, тъй като е бърз и безболезнен – достатъчна е само 1 капчица кръв, взета от пръста на ръката. Една капчица кръв може да бъде от жизненоважно значение за всеки, който не подозира, че е заразен с хепатит С. Рискът да останем недиагностицирани е абсолютно неоправдан, тъй като заболяването вече се лекува, а терапията е успешна и безплатна за всички здравноосигурени пациенти.

И вие попадате в групата с увеличен риск от инфектиране с хепатит С, ако сте над 40-годишна възраст, вливана ви е кръв или кръвен продукт преди 1992 г., често се подлагате на зъболечение, преминали сте през оперативни процедури, както и ако сте на хемодиализа. Желателно е теста да направят и медицинските специалисти, както и хората с татуировки и пиърсинг.

Не можете да бъдете убедени, че не сте застрашени от заразяване с хепатит С и ако посещавате често салони за красота, тъй като работните инструменти там рядко се стерилизират. Така на практика се оказва, че всички сме застрашени, а сега имаме възможност да проверим дали сме заразени лесно, бързо, безплатно и най-важното – преди да усетим симптомите на чернодробно заболяване, което да застраши не само здравето, но и живота ни.

Стартът на кампанията за безплатно изследване за хепатит С в МБАЛ „Света София“ е на 29-и юли, но всички желаещи да се изследват, могат да го направят всеки работен ден от 8 до 13 часа до края на август. Безплатните тестове ще се провеждат в двата диагностично-консултативни центъра на болничния комплекс „Света София“ – ДКЦ „Света София“ на бул. „България“ № 104 и ДКЦ „Света София“-Люлин на бул. “Царица Йоана“ № 65.

Предварително записване на часове не е необходимо, като също така няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди изследването.

Ако тестът ви покаже положителен резултат, не бива да се притеснявате, защото в МБАЛ „Света София“ ще бъдете насочени към специалист за уточняване на състоянието ви, а при необходимост – за назначаване на лечение. Напомняме ви, че хепатит С вече е лечим, но е изключително важно да бъде диагностициран навреме, преди да нанесе тежки щети на цялостното ви здраве.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles