7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Чай от ленено семе съдейства за отслабването

Битката с излишните килограми, често пъти, е загубена, ако не се приложат и помощни средства. Пределно ясно е, че да се пият медикаменти, като някои от тези със сибутрамин, които са забранени вече в Европейския съюз и се доставят от Индия, е опасно. Хранителните добавки пък са скъпи и не помагат. В повечето случаи обаче народната медицина и тук идва на помощ.

Едно ефикасно средство, което подпомага метаболизма, а оттам и загубата на тегло е лененото семе. Освен това то регулира перисталтиката на червата и с това си свойство е идеално за хора със затегнат стомах. Препоръчва се да се приема под формата на отвара. За приготвянето й са необходими 3 супени лъжици ленено семе и 1 литър минерална вода. След като водата заври, в нея се сипва семето, оставя се да се вари 10 минути. Отстранява се от котлона. Когато течността се охлади, се прецежда. От нея се пие по 100 мл три пъти дневно в продължение на две седмици. Когато количеството свърши, пригответе ново за посочения период.

Ако искате да свалите още килограми, направете почивка от една седмица и едва тогава продължете курса.

Отварата от ленено семе няма противопоказания. Ако обаче то се консумира пряко в кисело мляко, салата или по друг начин са възможни някои реакции. Хората, които не са свикнали да ядат много фибри могат да получат подуване на корема и газове. Макар и да не е доказано категорично, някои медицински специалисти смятат, че консумацията му по време на бременност може да има нежелани ефекти. Те смятат, че това се дължи на фитоестрогените, които се намират в ленените семена, които могат да действат подобно на женския полов хормон естроген. Проучвания при животни показват, че лененото семе и ленените лигнани могат да доведат до по-ниско тегло на новородените и оказват влияние върху развитието на репродуктивната система на ембриона, особено ако се консумират по време на ранната бременност. Независимо, че науката не е потвърдила това със сигурност и при човека е добре бъдещите майки да се въздържат от консумацията му.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles