18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Часовникът на цар Фердинанд продаден за 47 880 швейцарски франка

Това стана след 10-дневен онлайн търг на аукционната къща „Сотбис“. Сумата се равнява на над 86 хиляди лева по курса на БНБ

Часовникът на цар Фердинанд е продаден за 47 880 швейцарски франка. Това стана след 10-дневен онлайн търг на аукционната къща „Сотбис“. Сумата се равнява на над 86 хиляди лева по курса на БНБ.

Първоначално се смяташе, че максималната цена ще е около 16 000 франка. Наддаването започна доста вяло, но след това представянето на бижуто бе преведено на китайски и настана огромна битка. В крайна сметка бяха  подадени 23 оферти, като спечели тази с 47 880 франка.
Часовникът бе част от търга, обявен като “Майсторите на времето: Прелестите на Изтока”.

Той е изработен от световния лидер “Патек Филип”. Най-ценното е, че той е пълен оригинален пакет. Дори в кутията му е и инструкцията за експлоатация. Приложено е и оригиналното свидетелство за произход. Добавен е и сертификат от архивите на фирмата, който потвърждава, че такъв часовник е произведен през 1893 година и е продаден на 30 юни 1986 година.

Механизмът на часовника е номер 97314, а върху капака му е и монограмът на Фердинанд. Същият символ е и върху кутията, която е от кожа и кадифе с номер 217164, като върху нея са печатите на “Патек Филип” и “Калатрава”. “Калатрава” е най-престижната колекция на швейцарския производител, която съществува и до днес.

Фирмата от Женева е може би най-известният производител на часовници. Стартира на 1 май 1839 година, като е основана от поляците Франтишек Цапек и Антони Патек и се нарича “Патек, Цапек и сие”.Двамата се разделят точно шест години по-късно. Цапек си прави “Цапек и сие”, а Патек става ортак с французина Адриен Филип. Той прави първия механизъм, който не се навива с ключе.

Сред притежателите на техни часовници са кралица Виктория, кралица Елизабет II, папа Пий IX, Мария Кюри, Алберт Айнщайн, Джон Ф. Кенеди, Нелсън Мандела, Пабло Пикасо, Пьотър Чайковски и Лев Толстой.

Следвай ме – Хоби / Шоу

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles