10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Чебуреки – вкусно от кухнята на кавказците

Чебуреки – така се нарича едно вкусно мезе, което може да послужи  и за закуска на децата, че и за обяд на цялото семейство. То присъства неизменно в кавказката кухня. Тази прегъната и изпържена с плънка „палачинка”, на каквото незапознатите оприличават чебуреките, присъства трайно в украинската, руската, молдовската, както и в редица други кухни, които са имали досег с кавказката.

„Следвай ме” ви предлага традиционната, базовата рецепта на чебуреки с месо (кайма). Те могат да бъдат приготвени и със сирене, както и с твърд кашкавал. Някои правят и вкусни вариации на тази тема със задушени предварително зеленчуци.

Продукти: За тестото са необходими  брашно – 2 чаши, вода -0.75 мл (вместимостта на 1,5 ракиена чашка), водка – 1 супена лъжица, яйце – 1 брой, олио – 1 супена лъжица, сол – 0,5 чаена лъжичка. За плънката – кайма – 0,5 кг, кромид лук – 2 средно големи глави, вода – 50 млл, сол, черен пипер и други подправки по избор – на вкус.

Приготвяне: Кипнете водата със солта и олиото. Прибавете малко от брашното, като бъркате внимателно, за да не останат бучки. Като продължавате да бъркате, прибавете яйцето водката, останалото брашно и замесете тесто. Оставете го да престои минимум един час, може и повече.

Накълцайте лука на ситно, посолете го, прибавете черния пипер и други подправки по ваш вкус, добавете каймата и водата. Добавете малко мазнина и задушете. По желание можете и да запържите сместа, но не до прегаряне. Разбъркайте добре. Разточете тестото на малки порции с дебелина 1 мм и изрежете кръгове по очертанията на средно голяма чиния. В едната половина сложете равномерен слой от каймата. Прегънете. Защипете с вилица или с пръсти по протежението на получената тестена дъга.

Така получените сурови чебуреки пържете в нагорещено олио, като те трябва да са максимално потопени в него. За целта фритюрника за картофки върши отлична работа. Пърженето продължава до образуването на златисто-розова коричка.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles