20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

„Червено кадифе” – тортата от времето на Голямата депресия

Популярната, в последно време и в България, торта „Червено кадифе” е с твърде  противоречиво минало. Еднозначно е само това, че тя е получила името си заради цвета на блатовете, от които е съставена. Нюансите варират между ярко червено, тъмночервено и червеникаво кафяво според количеството сладкарска боя, което е използвано. Тортата е наричана още „дяволска торта“ или „дяволска храна“.

Все още е спорен е въпросът откъде идва оригиналната рецепта за този така модерен  внта на хотел „Уолдорф Астория”.

Койт разбира, АВАНТИ избира

Този десерт е идеален за вермут, ликьор или бяло вино.  Всичко необходимо за отличното ви настроение можете да закупите от веригата магазини АВАНТИ. Вижте къде се намират те: ТУК и ТУК.

Задължителните продукти за торта „Червено кадифе” са брашно, масло, сладкарска боя или цвекло, киселина и мътеница. Мътеницата се получава при извличането на масло от полуферментирало мляко, което е започнало леко да се пресича. Реакцията между киселината (оцетна или лимонена) с мътеницата е причината за специфичния вкус на десерта – блатът е сочен, лек и пухкав.

Продукти за блата:  брашно – 3 чаени чаши, яйца – 3 броя, жълтъци – 2 броя,  кисело мляко – 1 1/3 чаена чаша, олио – 1 чаена чаша, краве масло – 125 грама,  захар – 1 1/2 чаена чаша, какао – 3 супени лъжици, хлебна сода – 1 чаена лъжица, сол – 1/2 чаена лъжица, оцет – 1 чаена лъжица, сладкарска боя – 1 брой червен

Продукти за крема: крема сирене – 600 грама, краве масло – 125 грама,  захар – 1 чаена чаша, ванилия –  брой.

Приготвяне: Продуктите да са на стайна температура, т.е. да са извадени от хладилника поне час преди да започне приготвянето на тортата. Пресява се  брашното заедно със солта, содата и какаото. Размекнатото маслото се разбива със захарта, добавя се олиото. Следва добавяне едно по едно яйцата и жълтъците при непрекъснато разбиване, добавя се и разбитото кисело мляко. Смесва се оцетът с боята. Слага се в горната смес. Разбъркава се добре.

При непрекъснато разбиване малко по малкосе добавя  сместа с брашното към течната смес. Счеста се разпределя на три равни части. Намазват се тави или форми за печене с един и същи размер с мазнина или на дъното се поставя хартия за печен Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 18-20 минути, като проверява дали е изпечено. Това става с клечка за зъби.  Изпечените блатове се оставят да изстинат.

Приготвя се крем от разбитото омекналото маслото с предвиденото количество захар, след което се добавя и крем сиренет Разбива се до получаването на гладка смес. След като блатовете са изстинали сглобявате тортата „Червено кадифе”, като всеки блат се маже обилно с крем. Изчакайте да минат няколко часа преди сервиране на тортата, за да може да се напои добре.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles