15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Човечеството вдига наздравици с шампанско вече 353 години

В магазини АВАНТИ (виж ТУК) всичко за вашата трапеза на изгодни цени и отлично качество

Човечеството вдига наздравици с шампанско вече 353 години. Само след броени дни с пълни чаши ще посрещнем 2022-ра. Знаете ли обаче как точно се е стигнало до бялото пенливо вино?!

На 4 август 1668 г. се случило събитие, което промени вкуса на човечеството. Бенедектинският монах Пиер Пуриньон от абатство Отвилиер почерпил братята с ново вино, пълно със сребристи мехурчета. Оказало се, че самият той не е целял този ефект, но той се понравил на събратята му по расо. Така се е появило шампанското – най-празничната напитка в света.

Сега това наименование може да се използва по отношение само на един вид вино с мехурчета, което се произвежда по особена технология и то в провинция Шампан. Всички останали шиптящи напитки не са шампанско, а газирани вина. От тях има безброй разновидности. Тези, които се произвеждат в други области на Франция се наричат креман. В Италия се прави просеко, асти, франчакорт, бракетто и ламбруско, испанците пък правят кава. Подобна напитка в Германия и Австрия се нарича зект.

За всяко от тях технологията е различна, както и сортовете грозде, и вкусът, но всички имат нещо общо – празничните мехурчета. Приема се, че в чаша шампанско има 49 милиона такива мехурчета. Не питайте кой и как ги е преброил! Освен това се приема, че напитката в напълнена чаша няма да се успокои и ще ги изпуска в продължение на 10 часа.

В провинция Шампан на легендарната напитка е посветен специален туристически маршрут Route Touristique du Champagne. По-точно, става въпрос за шест отделни маршрута, минаващи в красивите околности на Реймс, Еперне и Сенан. По пътя могат да бъдат посетени изби и опитани напитки от различни реколти от тези краища.

Екскурзоводите разказват по пътя прелюбопитни факти, като например, че налягането във вътрешността на бутилка шампанско е два пъти повече, отколкото в автомобилна гума.

Впрочем, корковата тапа, обвита с тел се нарича мюзл. Според легендата тази конструкция е измислена от вдовицата Клико, която прихванала тапата с телчица от корсажа си.

Богат асортиент от напитки можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК). Там се предлагат продукти с високо качество и на изгодни за вас цени.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles