13.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Шест белега, че динята е зряла. Кои са те?

Динята, освен идеално освежително средство през лятото и диуретик за хората, страдащи от бъбречно-каменна болест, е и отлична превенция срещу сърдечно-съдови заболявания, а според някои учени и срещу няколко вида рак. Това се дължи на съдържащия се в нея антиоксидант липотен, характерен предимно за доматите. Този плод е богат още на витамините А и С.

Да се избере зряла и вкусна диня не е никак лесно. Има обаче шест белега, които помагат на по-наблюдателния купувач да направи добрата покупка.

Жълтите петна

Върху всички дини могат да бъдат открити жълти петна. Те са големи или малки и всякога обозначават мястото, на което плодът е лежал върху земята. Колкото по-голямо е то, толкова по-голям е шансът той да е добре узрял. То не бива да е твърде бледо.

Шарките

Става въпрос не за раираните шарки. На зрялата диня трябва да има и кафеникави, като паяжина. Имат ли те добро очертание, значи бостанът е поливан редовно и плодовете са узрели навреме.

Големината и размерът

По отношение на теглото и размера купувачът трябва да се придържа към златната среда. Малките плодове се оказват недобре узрели, а прекалено големите – презрели и прекалено сладки, т.е. те няма да утолят жаждата.

Звукът

Това е най-популярният трик при избора на диня, но повече хора го интерпретират погрешно. Тя трябва да бъде поднесена до ухото и едва тогава да се чукне по нея. Ако е сладка, тя издава звук като от почукване върху празна кутия.

Симетрия

Колкото по-симетрични са шарките на традиционното динено райе, толкова по-добре е гледана динята, поливана е редовно и е съзрявала на достатъчно светлина. От водата зависи нейната сочност, а от слънчевата светлина вкусът.

Блясъкът

Избягвайте да купувате дини, ако корите блестят и цветът сякаш прелива на слънце. Това означава, че те не са узряли напълно. Цветът на динята трябва да е тъмнозелен, а тектстурата матова, сякаш леко покрита с прах.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles