18.5 C
София
понеделник, май 20, 2024
spot_img

Шест незаменими ползи от меда  

Пчелното млечице ускорява метаболизма и оптимизира работата на жлезите с вътрешна секреция, подобрява паметта

Много са допирните точки между ендокринологията и апитерапията Апитерапията е част от алтернативната медицина, при който за лечение се използва богатата гама от пчелни продукти. Макар и да не са всепризнати, има безброй доказателства за ползите от тях. Факт е, че хората от дълбока древност използват меда и пчелните продукти. Има ли обаче място този алтернативен метод за лечение в съвременната ендокринология? Това попитахме д-р Станимира Станчева – началник на Отделението по ендокринология в Университетската болница-Пловдив.

Всички пчелни продукти се употребяват абсолютно задължително в допълнение към диетата и основното лечение, назначено от съответен лекар-специалист.

Медът може да се приема от всички пациенти с ендокринни заболявания, вкл. и тези със захарна болест, предиабет, наднормено тегло и затлъстяване. Консумацията на 100 гр. мед дават на организма 300 ккал. Затова е важно съобразяването на дневното количество и калорийността към съответната диета. Пациентите с диабет и близките им трябва да знаят, че медът е едно от средствата за справяне с хипогликемията – опасно спадане на кръвната захар.

Цветният/пчелният прашец съдържа повече от 250 биологично активни вещества. Полезен е като добавка за понижаване нивото на „лошия холестерол“ при пациентите с метаболитен синдром, при заздравяване на рани, вкл. диабетни. Стимулира отделянето на инсулин, намира място при профилактика на ендемична гуша. Богат е на лецитин, който нормализира мастната обмяна при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, редуцира невро-вегетативните прояви при жени в менопауза и с предменструален синдром.

Пчелното млечице е известно още като желе роял. Съставът му включва повече от 400 активни компонента. Понижава холестерола (за пациенти с предиабет, при дислипидемия), подобрява паметта и вниманието (за пациенти с хипотиреоидизъм), помага за производството на инсулин в организма (диабетици), регулира апетита, ускорява метаболизма и оптимизира функцията на жлезите с вътрешна секреция (инсулинова резистентност), преодолява дистимията (б.а. –  бързото променливо настроение) при жените при предменструален синдром или в менопауза, подкрепя костното здраве при остеопороза, засилва оздравителни процеси на кожата, като я хидратира и стимулира синтеза на колаген в нея. Според някои данни подобрява дори репродуктивността.

Прополисът/пчелният клей е „природен антибиотик и имуностимулатoр“. Помага при лош холестерол, парадонтоза, трудно заздравяващи рани, анемия, кожни раздразнения.

Восъкът отлично омекотява грубата кожа и се прилага за топлолечение.

Перга/„пчелен хляб“ се причислява също към групата на суперхраните и е подходящ за всички, които спазват принципите на здравословния начин на живот и хранене.

Пчелната отрова със своите антибактериални, противовирусни и противоракови свойства. Съставките и са обект на активно проучване в насока нови експериментални лекарства, насочени за борба с автоимунни, невро-дегенеративни и неопластични заболявания.

Изброените продукти обаче са абсолютно противопоказани за употреба при алергия към пчелни продукти. Необходимо е внимателно да се прилагат при малки деца и бременни жени, а медът може да съдържа спори на патогенни бактерии, които да са животозастрашаващи за бебета.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles