20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Шест опасни предмета в бита

Леката промишленост, и в частност химическата, направиха делника на домакинята много по-лесен в сравнение с миналото. Наред с улесненията обаче изделията, съдържащи някои вещества се оказват твърде опасни.

„Следвай ме“ ви представя шест от опасните предмети в бита.

 Средствата срещу молци. Подлите им личинки са истински ненаситници на вълната. Възрастните инсекти не я ядат, но дребосъците буквално я опустошават.  Препаратите срещу тях са едни от най-опасните в домовете ни. За предпочитане е да се използват старите народни средства, като лавандула, листа от здравец или портокалови кори. Те могат да отблъснат трайно възрастните екцемпляри, а така да спасите вълнените изделия и от техните личинки.

Килимите от синтетика.  Много от синтетичните килими и пътечки съдържат токсично вещество и силно се електризират. Специфичната миризма в магазините, където те се продават е от тях. Първото впечатление е, че сте попаднали в салон на маникюристка.  Отровните изпарения се отделят от основата, която е произведена с лепящо вещество. Когато си купите нов килим, който мирише силно, не бързайте да го застилате. Най-напред го оставете да се проветри две – три седмици на балкона, докато миризмата изчезне. В противен случай може да получите алергия, безсъние  и да станете раздразнителни.

Лазерните принтери. Австралийски учени са установили, че те могат да нанесят не по-малко вреди на здравето, отколкото пушенето. Когато те работят, разпръскват малки частици печатарски тонер във въздуха. От своя страна те затрудняват дишането и могат да предизвикат хронични заболявания на дихателната система. Затова в офиса дръжте лазерния принтер в най-отдалеченото място и всеки път го изключвайте, когато си свършите работата с него.

Пластмасовите бутилки. В производството им, включително и в детските, се използва бифенол А. Учените отдавна се отнасят към него с подозрение. Той прилича на женския полов хормон естроген. Националната токсикологична програма на САЩ предупреди още преди няколко години, че при експерименти с животни той ускорява половото им съзряване, нарушава поведенческите им реакции и способства за развитето на рак на простатата и на млечната жлеза. Никога не нагрявайте пластмасовите бутилки! Те не бива да бъдат мити с гореща вода. Не е желателно да се подгрява храна в пластмасови опаковки. При затопляне съединението бифенол А се увеличава 55 пъти.

Фталатите. Фталатите се използват широко в качеството на полуфабрикати при производството на играчки, детски зъбни колелца, бутилки за хранене на бебета и навсякъде, където е необходима мека пластмаса. Те се съдържат в мъжката и женската козметика – и в евтината, и в скъпата. Тези съединения също имитират структурата на естрогена.  Американски и канадски учени твърдят, че те влияят вредно върху развитието на момчетата, а при възрастните отслабват действието на тестостерона – основният мъжки хормон, и предизвикващ езплодие. В Канада дори върви широкомащабна кампания, чиято цел е производителите да бъдат принудени да дават информация на опаковките за вложените количества фталатити.

Освежителите на въздуха и почистващите препарати. Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли са стигнали до извода, че почистването с тях на бани и тоалетни без прозорци  приток на чист въздух дразнят синусите и могат до доведат до алергии. Причината са двете основни химически вещества на основата на етиленгликена и терпентина. Етиленгликенът е опасен при вдишване, а също и за кожата. В резултат човек изпитва слабост, главобовие, замайване и сърцебиене. Терпентините, сами по себе си, не са токсични. Встъпвайки в реакция с озона и други вещества обаче те произвеждат отровни съчетания.

Следвайме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles