20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ядливите цветя в градината и на балкона

Цветята  показват усета за красота във всеки дом неависимо дали те са в градината пред къщата или на балкона. Оказва се обаче, че много от тях са и  неизменна част в блюдата на различните национални кухни. При това, те са залегнали в тях от векове заради целебните им свойства.

Невенът е не само просто красив, но и има редица лечебни ползи. Неслучайно влиза в състава на много козметични продукти. Освен това, това цвете е и много вкусено. То е идеален заместител на шафрана, тъй като се доближава до неговия вкус. Възгурчивичък е, затова трябва да се ползва в малки количества.

Бегонията е идеален заместител на равена. Ядливи са цветовете, стеблото и листата й. Слагат я в салатите, както и  някои сосове.

Латинката е с пикантен вкус, наподобяващ черния пипер. Използват я като подправка в свежи салати и супи.

Виолетката е много подходяща за десерти – кремове и сладоледи. Някои слагат от лисенцата й като добавка към сандвичите.

Цветовете на розата са със сладък и богат на аромат вкус, което ги прави идеални за десерти и салати.

Глухарчето е ядливо, докато е в цветната си фаза. Премине ли от жълти цветове към бели пухчета, вече не става за консумация.  Това разстение има сладък, подобен на мед вкус. Може да се приема както сурово в салати, така и сготвено в комбинация с месо и зеленчуци.

Лавандулата е много богата на аромати заради наличието на етерични масла. Освен за чайове, тя става и за десерти и печива. В допълнение към ястията и десертите това растение успокоява и намалява стреса в организма.

Следвай ме – Гурме/Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles