4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Японският моделиер Кензо Такада угасна от COVID-19

Дизайнерът си отиде на 81-годишна възраст в американска болница

Световноизвестният моден дизайнер Кензо Такада почина днес на 81 години от COVID-19, съобщиха световните агенции, позовавайки се на  негов говорител. Той беше първият японски моделиер, наложил се в Париж, където изгради цялата си кариера и стана прочут.

Кензо Такада в работен момент

„Кензо Такада ни напусна на 4 октомври 2020 г. в американската болница в „Ньои сюр Сен” вследствие на COVID-19“, посочи в комюнике говорителят.

Но кой е Кензо Такада? Роден е на 27 февруари 1939 г. в град Химеджи (префектура Хиого, Япония) в семейството на собственик на чаена къща.

Като тийнейджър той решава да посвети основната част от заниманията си с дизайн на дрехи.

В края на 50-те и началото на 60-те години Кензо Такада учи в Токийския колеж по моден дизайн. Той е един от първите ученици от мъжки пол в историята на тази образователна институция.

През 1965 г. се премества в Париж. Първоначално печели, продавайки скиците си на модни къщи.

Модел на Кензо Такада

През 1970 г. в парижката галерия Vivienne той отваря магазин за дамски дрехи под собствената си марка Jungle Jap. В ранните си колекции дизайнерът активно използва необичайни флорални шарки, вдъхновени от естетиката на джунглата.

Кензо Такада за първи път е забелязан от корифеите по висша мода през 1970 г., когато модно списание „Elle” представя снимка на момиче в рокля по негов дизайн на корицата си. Година по-късно колекциите му бяха показани в Токио и Ню Йорк, донасяйки му световна слава.

През 1976 г. той започва да използва името Kenzo като своя запазена марка. Дизайнерът представя колекциите си с шокиращи шоута, които повишават интереса към неговата работа. В края на 70-те години се утвърждава като един от водещите световни модни дизайнери.

От 1983 г. Кензо Такада започва да прави колекции и за мъже.

Модел на Кензо Такада

През втората половина на 80-те години той представи и модни линии от детски дрехи и започна да произвежда парфюми.

През 1993 г. той продава марката Kenzo на френския концерн LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), специализиран в производството на луксозни стоки. През 1999 г. той създава последната си колекция за Kenzo, като важно място в нея е отредено на флоралната тема.

През 2004 г. Kenzo Takada представи марката Gokan Kobo, като пусна на пазара кухненски съдове, аксесоари и обзавеждане за дома.

През последните години си сътрудничи с френската мебелна компания Roche Bobois.

През 2015 г. е награден с ордена на френския Почетен легион.

Следвай ме – Стил / Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles