Японски пъпеш на път да роди българска ябълка

Плодът е уникален, отгледан е от пловдивчанин, разиграват го на търг, с парите от него ще бъде направен фонтан на плодородието

Уникален японски пъпеш разиграва на търг във фейсбук пловдивският фермер Красимир Кумчев. Наддаването започна в 9.00 ч. в неделя от 400 лв., а няколко часа след старта цената стигна 2550 лева. Целта на Кумчев е с продажбата на японския плод да набере средства за фонтан, който ще представлява българска ябълка като символ на плодородието, пише 24 часа.

Из мрежите се понесе, че участник е предложил 5000 лв., но пред “24 часа” бизнесменът уточни: “Действително получих есемес с предложение от 5000 лв., но обясних на човека, че за да е валидно, трябва да го направи на страницата на търга. Тогава той се включи с 1600 лв. Впоследствие друг участник го надмина.”

Пъпешът е от сорта “Юбари” и цената на един плод в Страната на изгряващото слънце е стигнала 46 000 долара. Той също е бил разигран на търг.

За японците е въпрос на престиж да опитат такъв пъпеш, не всеки може да си го позволи

“Не вярвам, че ще стигнем цената му в Япония, но се надявам да съберем доста средства”, каза Кумчев преди търга. Той иска да дари парите за направата на фонтан под формата на ябълка, който да напомня, че Тракия е най-плодородната земя. Инсталацията ще бъде изработена от скулптора Цвятко Сиромашки, мястото ѝ в Пловдив тепърва ще се определя.

“Семената на пъпеша, известен още като кралски, получих от Юлияна  Антонова-Мурата, която живее със семейството си в Токио. Тя е бивш културен аташе в посолството ни. Досега е издала три книги, четвъртата ѝ ще бъде представена в Пловдив. Познаваме се отлично и при последното ми посещение в Япония. Мурата ми даде 6 семена в пакетче. Те също са много скъпи. Реших да ги посадя в оранжерията си в село Трилистник”, разказа Красимир Кумчев. Едно от семената дало плод след много грижи и внимание.

Името си  пъпешът носи от японския град Юбари, разположен на остров Хокайдо, където е отгледан за първи път и продължава да вирее и днес.

Расте в специални  оранжерии при специфични условия, които позволяват на сорта да узрее. Климатът вътре се следи строго.  Температурата и нивото на влажност на въздуха се мерят по няколко пъти на ден

“Юбари” е хибрид, синтезиран от два сорта. Вкусът му е едновременно пикантен и сладък. Според японските производители характерният вкус на пъпеша  се дължи и на вулканичната пепел в почвата.

Интересът към него расте в световен мащаб и това стимулира развитието на местното земеделие край град Юбари.

Кората на плода прилича на дантела и напомня на японците за техните стари вази. Затова плодът се сервира с кората – да са сигурни клиентите, че опитват автентично “Юбари”. За да се “плете” красиво дантелата, по време на зреенето плодът периодично се обтрива с кърп Така се премахва течност, наподобяваша сладка смола, която избива по кората му и пречи да се оформи красивата филигранна бяла шарка.

Според Красимир Кумчев до десетина дни неговият кралски пъпеш ще бъде напълно годен за консумация. Дотогава ще продължи и наддаването. Това ще позволи да бъдат събрани повече средства. Резултатите ще бъдат обявени 24 часа преди да бъде откъснат плодът.

Фермерът призовава по време на търга  хората да не коментират, а да оставят участниците да наддават спокойно.

Очаква  се фонтанът с ябълката, за който ще бъдат дарени парите от скъпия пъпеш, да се превърне в един от символите на Пловдив. Или поне в това е убеден Красимир Кумчев. Допълва, че Пловдив е най-старият действащ град в Европа именно заради плодородието на земята наоколо.

Вероятно ябълката от месинг  ще тежи 2 тона. “Имаме уверението на кмета на Пловдив Костадин Димитров, че скоро ще бъде посочено мястото, където ще бъде изграден фонтанът”, каза бизнесменът. На този етап не може да посочи колко точно пари ще отидат за проекта, тъй като материалите поскъпват постоянно.

“Ябълката ще бъде символ на плодородното Тракийско поле, а водата ще олицетворява река Марица, която тече през него”, споделят замисъла си Красимир Кумчев и Цвятко Сиромашки.

Exit mobile version