11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Аджика с тиквички

Аджика е подправка или допълнение към основното блюдо, тя е неизменен елемент от грузинската кухня. По правило тази смес, затворена в буркани по подобие на лютеницата и кьопоолуто, е пикантна от лютите чушки в нея. Този гъст сос е отлично допълнение към печеното месо през зимата, както и към различни ястия. Някои смелчаци със здрави стомаси си слагат аджика върху сандвича със сирене, кашкавал или колбас. Лъжичка от нея в разядката ще ви накара да усетите още по-добре вкуса на чашата хубаво вина в студените зимни дни.

Сега е времето да се подготвим за тях, като си приготвим аджика. Всичко най-добро за Вашата трапеза е в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти:

1 кг тиквички, 1 кг домати, 1 кг чушки, 4 глави чесън, 5 люти чушлета (можете и да намалите броя според личния Ви вкус), ½ водна чаша оцет (9 %), ½ водна чаша олио, ½ лъжица сол (може и повече според вкуса Ви).

От всичко това накрая трябва да се получи около два литра смес.

Приготвяне:

Всички зеленчуци се смилат в месомелачка. Изсипват се в голяма тенджера. Аджиката се слага на огъня и когато закипи, се посолява. Препоръчва се солта да се сипва на етапи, а не наведнъж. Аджиката с тиквички се вари на слаб до средно силен огън не по-малко от един час. След час варене се добавя оцетът, котлонът се изключва. Сосът се изсипва още горещ в стерилизирани буркани, затварят се. Така се стерилизира. Ако имате друг начин за стерилизация, можете да го приложите.

Този грузински лютив сос е изключително вкусен през зимата, ароматен и пикантен.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles