10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Адигейско сирене – националното блюдо на черкезката кухня

Адигейското сирене е националното блюдо на черкезката кухня. Този продукт се отнася към меките сортове сирена, които не се нуждаят от узряване. Препоръчва се за него да се използва домашно мляко, ако е купешко, да е от производител, за който нямате съмнения, че предлага качествена стока. То трябва да е с висока масленост, не по-малко от 3%. Ако искате да получите по-плътен продукт, в кипящото мляко се добавят оцет, лимонов сок или суроватка. Ако тези съставки бъдат добавени в поизстиналото мляко до 95 градуса, адигерското сирене ще бъде по-нежно и меко. Прибавянето на сода прави струтурата му по-пореста. Този компонент способства образуването на дупчици. За подобряване на вкусовите качества, по желание, могат да се сложат  зеленини и любими подправки.

„Следвай ме” ви предлага няколко варианта на приготвяне. С този домашен продукт ще изненадате гостите си, а и вие ще имате нещо вкусно, засищащо, направено от вашите ръце и в същото време диетично.

Адигейско сирене, заквасено с лимонов сок

За да приготвте домашно адигейско срене от мляко с лимонов сок е необходимо да използвате качествени натурални продукти. Добре е да ползвате домашно мляко. Ако сте избрали магазинен продукт, той трябва да е качествен и с възможност максимален процент масленост.  

Продукти: домашно мляко – 1,5 литра, лимон – 1 брой, сол – на вкус.

Приготвяне: Приготвянето на адигерско сирене започва с това, че млякото трябва да бъде кипнато. Котлонът се изключва и млякото се оставя да поизстине поне за 3 минути, до 95 градуса, например. Добавя се сол на вкус и лимонов сок – 2-3 супени лъжици. След 2 – 3 минути се образуват белтъчни топчици, получава се суроватка. Получената маса се прецежда през сито ли марляи се поставя във форма до пълно изстиване.

Адигейско сирене от извара

Рецептата за адигейско сирене от извара в домашни условия първоначално изглежда много просто.

Продукти: прясно мляко – 1 литър, домашна извара – 1 кг, яйца – 3 броя, меко масло – 100 г, сол – 1,5 чаена лъжичка, сода – 1 чаена лъжичка.

Приготвяне: В кипящото мляко се слага изварата, след кипване се вари около половин час. Върху тенджера се слага марля и през нея се прецежда получената маса. Когато суроватката изтече, масата се прецежда отново, добавя се солта, содата, масото и яйцата. Разбърква се, постаявя се на огъня за около 10 минути, като се разбърка периодично.  Подходящ съд се намазва с разтопено масло. В него се слага сиреневата маса и повърхността  й се заглажда. След изстиване се слага в хладилник за 3 часа.

Адикерско сирене от козе мляко

Адигерско сирене в домашни условия може да се приготви и от козе мляко. В тази рецепта не се слага сол, но могат да се добавят подправки и зеленини по вкус.

Продукти: козе мляко – 2 литра, сол – 40 г,  оцет 9% – 4 супени лъжици.

Приготвяне: Тенджерата с млякото се поставя на котлона и се изчаква да кипне. Щом кипне, се налива оцетът. Млякото започва да се съсирва. Масата се държи на котлона докато не се образува плътна гъстота. Сместа се прецежда през маря или ситно сито. Прибавя се солта /подправките или зеленините по желание/ и се разбърква. От тази смес се оформя питка и леко се запича на тиган. Оставя се да изстине.

Адигейско сирене със зеленини

То е с особена пикантност и аромат. За целта ефектът е в копъра и магданоза.

Продуки: сметана – 200 г, сол – 2 чаени лъжичка, яйца – 3 броя, мляко  -1 литър, мащека – 0,5 чаена лъжичка, зеленини – 30 грама.

Приготвяне: Млякото се кипва. Отделно се смесват яйцата със сметаната и солта. Зеленините се пасират или нарязват на много ситно. След кипването на млякото на тънка струйка се влива  в яйчената смес и се бърка. След това огънят се намалява или котлонът се изключва за 5 минути, за да се отдели суроватката. Прибавят се зеленините и подправките на вкус. Прецежда се прецизно. Слага се въвформа и престоява 4 часа в хладилника.

Адигерското сирене е продукт, който не подлежи на продължително съхранение. Затова, приготвяйте от него толкова, колкото смятате, че семейството ви може да изконсумира за два – три дни.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles