13.8 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Акад. Дамян Дамянов стана „Лекар на годината 2018“

На сн.: Акад. Дамян Дамянов
Снимка: MedicalNews

Медицинската гилдия избра Акад. Дамян Дамянов за престижния приз „Лекар на годината 2018“, съобщиха от Българския лекарски съюз на 19 октомври – Денят на българския лекар.

„Акад. Дамянов е зам.-председател на БАН, завеждащ секция „Медицински науки“ в академията, бивш началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна–ИСУЛ“. Той е забележителен лекар, учен, преподавател и човек. Неговият принос в медицината и науката не само в България, но и по света е безспорен. Бил и ще бъде пример за много поколения лекари. Приносът на акад. Дамянов тази година е издаването на Многотомно ръководство по хирургия, което е минало изцяло под негова редакция. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“ , „Онкология“ и „Урология и гинекология“, поясни председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

В категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, наградените тази година са двама – Доц. д-р Мариета Кътева – болница „Софиямед“ и доц. Иглика Михайлова от УСБАЛ по онкология. Доц. Кътева въвежда и развива ранното хирургично лечение на акушерската парализа още след 3 месечна възраст на новороденото, а доц. Михайлова има принос за въвеждането на метод за едновременно предоперативно лъче-химиолечение при карцином на ректума, който доведе до промяна на стандартита за лечене на тази онкологична легализация в страната.

В категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност“ наградените са осем човека. Първият е проф. Драган Бобев от Специализираната болница по детска онкохематология. Той е един от най-изявените български педиатри, с принос в развитието на детската онкохематология. Вторият избран за награждаване е проф. Иван Гаврилов от Специализираната болница по онкология в София – доказано е най-известният хирург на гърда в България, ангажиран с цялата си професионална и научна дейност с едно от най-социално значимите заболявания в света, а именно ракът на млечната жлеза. Следващия избор на медицинското съсловие в проф. д-р Захари Захариев от Универснитетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Проф. Захариев диагностира и лекува заболявания като епилепсия, мултипленна склероза, паркинсон, инсулти, главоболие и всички неврологични заболявания.

Проф. Иван Ценев, от Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е следващия отличен лекар в тази категория. Той е доайен на българската, европейската и световната оториноларингология.

Следващия избран от гилдията лекар, е проф. Виолета Димитрова от Александровска болница. Проф. Виолета Димитрова е посветила целия си живот на медицината и е едно от големите имена в хирургията в България. Под нейно ръководство, на 17 април 2003г. се осъществява първата у нас експлантация на черен дроб, първата в България хепатоцитна трансплантация, през 2004, а на 22 юни 2005 г. се извършва първата в България чернодробна трансплантация от трупен донор – изцяло от български екип.

Следващия отличен специалист в тази категория е доц. Виолета Димитрова от „Майчин дом“. Доц. Димитрова е специализирала в Израел и САЩ по проблемите на рисковата бременност, феталната медицина и пренаталната диагностика.

Доц. Евелина Пазванска от IV градска болница в София получава следващото отличие за принос в развитието на анестезиологията и интензивното лечение. Тя е специализирала в Париж и Кеймбридж, участва в изработването на стандартите по еднодневна хирургия и палиативни грижи, преподавателската й работа е също в тази област.

Проф. Елисавета Наумова, началник на клиниката по имунология в Александровска болница е следващия медик, който съсловието е отличил с особен принос в медицината. Изследователската активност на проф. Наумова е свързана със значими научно-приложни изследвания на имунологичната наука и практика.

В категория „Мениджър на годината“, отличеният ръководител е проф. Асен Балтов – изпълнителен директтор на „Н. И. Пирогов“.

„Управлението на голяма и сложна структура, каквато е едно лечебно заведение е задача, която може на пръв поглед да изглежда само приятна, но всъщност изисква безупречно познаване на здравната система с всичките й недостатъци, стратегически и дългосрочен поглед, управленски и лидерски капацитет и не на последно място баланс на чисто човешки качества“, представи наградения медик, д-р Маджаров.

В категория „Ти си нашето бъдеще“, наградата за младите медицински надежди на българия, отличените са петима. Първият е д-р Веселин Попов специализант в Клиника по Лъчелечение към Университетската болница „Свети Георги“ – Пловдив, следващия – д-р Мирослав Ангелов от Университетската болница „Св. Анна“, който в момента д-р Ангелов работи в спешното отделение на болницата, което е едно от най-натоварените в страната. Следващото отличие е за д-р Калоян Йорданов, специализант на областната болница „Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново, единственият в областта на ортопедията и травматологията. От юни т.г. вече е лекар със специалност. Д-р Атанас Славов е четвъртия отличен в тази категория. Д-р Славов работи като общопрактикуващ лекар в Стара Загора. Член е на етичната комисия към Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България от ноември 2017 г. Последният награден е д-р Петя Чавеева – акушер-гинеколог в АГ-болница „Д-р Щерев“, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия.

За „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ са наградени д-р Георги Кръстев, главен секретар на районната лекарска колегия в Пловдив, бивш председател на същата колегия и д-р Антон Въжаров, отново главен секретар на регионалната колегия в Русе и бивш неин председател.

Ръководството на БЛС поздравява цялата гилдия за празника, призовавайки обществото за повече уважение към медицинската професия.

„Ние обичаме работата си, обичаме и пациентите си, често изземаме и социалните функции на държавата, затова моля, нека уважаваме труда на всички“, сподели д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на БЛС.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles