5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Акациевият мед лекува хемороиди

Медът е известен със своите неоспорими лечебни свойства. Различните видове обаче имат отношение към различни заболявания. Акациевият, например е с доказан добър ефект при хемороиди и възпалени места по кожата, както и за бързото зарастване на рани. Освен това той се препоръчва при катарални състояния на дихателните пътища, кашлица, за по-леснно отхрачване, както и като добавка към очистителни средства и клизми.

Актациевият мед е от видовете, които нямат противопоказания.

За лечението на хемороиди се препоръчват тампони със специална мас. Тя се приготвя от смесването на две съставки: медно-прополисова и пчелен восък. Прополисът (10 г) се стрива на прах в порцеланов съд, прибавя се 1 чаена лъжичка акациев мед и се разбърква добре. За втората съставка са необходими 50 г жълт восък пчелен и още толкова масло от облепиха. Облепихата е известна още под названията ракитник, морски зърнастец и Сибирски ананас. Латинското й наименование е Hippophae rhamnoides. Маслото се разтопява до степен в него да може да се разтопи восъкът. Сместа се сваля от огъня, щом закипи, като поизстине, се смесва с медно-прополисовата смес. Парченца марля, навити като свещички се потапят в целебната смес и се прилагат на засегнатото от хемороидите място. Процедурата се прилага преди сън до пълното излекуване.

За по-бързо зарастване на рани се прилага мас. Средството е предназначено за лечение на изгаряния, измръзване, гнойни рани, абцеси, както и при рани от залежаване. За приготвянето й е необходим каймак или пълномаслена сметана и акациев мед – по 100 г, жълт восък – 25 г, яйчени жълтъци – 3 броя, брашно – 3 супени лъжици. Масата се разбърква добре до получаване на еднородна консистенция. Тя се съхранява в хладилник. Тази полезна мас се препоръчва и за използване при фрактури, но с една малка модификация. Към нея трябва да се прибавят 1 – 2 супени лъжици екстрат от корен на черен оман. Екстратът от черен оман се приготвя със 70-процентен спирт. На 20 г смлян корен от черен оман се слагат 100 мл спирт, настойката предстоява един месец. След като тя е готова, от нея се прибавят една-две супени лъжици в маста.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles