12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Александровска болница се сдоби с модерен ехокардиограф

Клиниката по кардиология на Александровска болница в София вече разполага  с най-съвременен ехокардиограф, който е от последен клас, какъвто е произведен до момента в света, съобщиха от лечебното заведение.

Диагностичната апаратура е мултифункционална, с възможност за 3D/4D ехография, контрастна ехография, трансезофагеална ехография (ТЕЕ), стрес ехография, висок клас доплер-сонографско изследване за анализ на кръвоносни съдове (каротидни и феморални артерии), диагностициране на аневризми в гръдната кухина, измерване на скоростите на кръвния поток и обема на съдовете. Ехокардиографът  е осигурен от Медицинския университет в София за научни цели, за обучение на младите лекари и на студентите по медицина.

Наличието на 3D/4D опция означава, че апаратът е от експертен клас с висока разделителна способност и дава възможност да се извършва качествена и прецизна оценка на анатомията и функционалното състояние на съдовете и сърцето. С него се получават обемни триизмерни образи и се проследяват в динамика промени в клапите, структурни промени в сърдечния мускул, големина и функция на сърдечните кухини.

Завеждащ отделението за неинвазивна диагностика в кардиологичната клиника на Александровска болница д-р Зоя Кунева обясни, че няма противопоказания за изследване с ултразвук. Той може да се прилага за ранна и точна диагностика на сърдечносъдовите заболявания, за динамично проследяване хода на болестта, за контрол на инвазивни манипулации и за мониториране на лечението. Методът е безопасен, неинвазивен, безболезнен, няма вредно лъчение, достъпен е и на ниска цена.

„Тази най-нова ултразвукова технология не замества ангиографското изследване, но ориентира до голяма степен за наличието на съдови промени в изследваната зона и за нарушения във функцията на сърдечния мускул, така че ултразвуковото изследване не може да замени на 100% инвазивното изследване, но позволява да се прецизират показанията за него“ – уточни д-р Кунева.

 

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles