8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Алкохолът в пластмасови чаши е канцерогенен

Пластмасовите съдове отделят вредни вещества, а когато влязат във взаимодействие с алкохол това отделяне става по-интензивно. Освен това, реагирайки на напитката, пластмасата създава други вредни съединения, които са изключително токсични и дори канцерогенни. Затова се препоръчва алкохол да се налива в стъклени чаши. Ако обаче се налага да пиете точно от пластмасова чаша, не се бавете, пийнете бързо, за да не дадете много време за образуване на голямо количество отровни съединения.

Погледнете маркировката върху външната страна на дъното на чашата. Ако обозначението там е РР, това означава полипропилен. Той издържа на температура до 150 С, т.е. можете спокойно да пиете чай или кафе, но не и алкохол.

Във взаимодействие с алкохола полипропиленът отделя формалдехид и фенол. Тези вещества удрят черния дроб и бъбреците, а ако концентрацията им е много силна, може да се засегне и зрението.

Ако на дъното на пластмасовата чаша има обозначение PS, това е полистирол, т.е. трябва да се ползва за хладни напитки. Ако в такъв съд се налее горещо, от полистирола ще се отдели стирол, който е твърде токсичен и може да удари черния дроб и нервната система.

Ако няма маркировка, въобще не рискувайте да наливате каквото и да било.

За пикника или градинското увеселение е най-добре да вземете стъклени чаши. Може да купите и картонени, те са напълно безопасни, каквото и да налеете в тях.

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles