20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Алпинеумът – короната на нашата градина. Как да го направим?

За лехите с цветя човек трябва да се грижи постоянно. За разлика от тях, алпинеумът е приятен акцент, привличащ окото, който не иска толкова всеотдайна гржа. Във всички топли сезони, дори през зимата, ако няма сняг, той остава красив акцент в градината.

Преди да започнете да го градите, изберете за него място. Повечето декоративни цветя обичат преките слънчеви лъчи, затова се спрете на открито, добре осветено място.

В съвременния ландшафтен дизайн широко застъпени са хвойновите и нискораслите храсти, листни и цъфтящи красиво многолетници, които придават ярък акцент на алпинеума.

Дайте предпочитание на ниските, изящни растения.

За да се развиват насажденията нормално, трябва да приготвите перфектно почвената смес: грунт за трева (продава се в цветарските центрове и магазини), хумус (позагнили листа с почва), дребен чакъл и торф.

Компостът и торта усилват растежа на високо кичестите растения. Затова те не са необходими – алпинеумът изисква ниски растения. Освен това, нискорастящие растения  не обичат корените им да са в много влажна почва. Затова, за да се оттича излишната вода, в горната част на каменното възвишение се прави дренаж от натрошен камък, тухли или шлака.

Многогодишните цветя и храсти не бива да се притесняват едни други и да закриват изцяло камъните. Затова, край малки екземпляри не засаждайте едри, тъй като ще изглеждат непропорционално. По-високите растения трябва да се посяват на по-заден план. Не бива по цялото възвишение да има насаждения  от един и същи вид или семейство, това би създало еднообразие. Оформете ги по групи на различни места в алпинеума. На преден план можете да сложите седиуми. В България са известни като тлъстига, те са от семейство Дебелецови, което вклюва 400 вида растения –  едногодишни треви и ниски храсти. Подходящи за предния план са още  мащерката, шиловиден флокс (в растителните магазини се предлага в разнообразни цветове), кокичета, сцила (ниско луковичество, разноцветно растение),  крокусови растения (от това семейство е шафранът), камбанки, нискорасли лалета.  Зад тях се слагат цветя от семейство Флоксови, тъй като те са кичести и са идеални за създаване на красива алпинеумна каскада. Там може да се насащи още алпийска астра, многогодишни карамфили, цветя от рода на америите., скалната ауриния и различни видове лук. В последните години хората започнаха да засаждат на върха на каменнната купчинка растния между няколко камъни. Резултатите потвърждават, че този подход е много успешен.

 

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles