7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Английски овчарски пай с кайма

Класическият английски овчарски пай се приготвя с картофи, кайма и непременно гъби заради неповторимия аромат, които те придават.

Стоки за всеки вкус. Вижте ТУК

  Възможно е в него да се сложат разнообразни зеленчуци, но основното е да се наблегне на тревите и подправките, които придават усещането за нещо, приготено с продукти от природата.

Каймата може да се разстеле върху фолио

Продукти:  средно големи картофи – 5 броя, кайма – 200 г, гъби – 70 г, червено вино – 24 мл, морков – 1 малък или половин голям, подправки на вкус – 1 чаена лъжичка, кромид лук – 1 малка глава, сметана – 1 супена лъжица, масло, целина корен – 40 г, олио.  

Приготвяне: Обелените картофи се нарязват на кубчета и се сваряват. Лукът се нарязва на ситно, на ситно се нарязват гъбите, морковът и целината се настъргват.

Вторият ред е от зеленчуците

В смес от олио и масло се запържват зеленчуците, като най-напред се започва от  лукът, добавят се гъбите, накрая целината и морковите. След като се свали от огъня се пасира до едри парченца, не до каша.  

В месото се прибавят подправките, виното, малко настърган лук или чесън. Оставя се за четвърт час, докато месото поеме ароматите от подправките.

Сварените картофи се стриват с вилица заедно с парченца масло и лъжицата сметана. Посоляват се на вкус.

Тавичка за печене се намазва с масло. Слага се каймата. Следващият слой са запържените зеленчуци. Отгоре се слагат картофите. Пече се при температура 180-200 градуса около 30-40 минути.

Последният слой е от сварените картофи

Английският пай е отличен както за обяд, така и за вечеря. Идеален е за червено вино и бира, макар и мнозина да го предпочитат с бяло вино. Качествени продукти на изгодни цени за вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК кой е най-близкият до вас.

Това ястие, което е популярно в Северна Англия и Шотландия се приготвя сравнително бързо и не крие рискове от провали. То е идеален вариант, ако трябва да приготвите нещо за гости, които ще дойдат скоро, но не разполагате с много време.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles